Uutiset

Eläkkeistä ja eläkeläisistä

Suomessa on tällä hetkellä yli 1,2 miljoonaa eläkeläistä. Heistä 124 000 on kansaneläkkeen varassa mahdollisine lisineen. Suurin osa eläkeläisistä saa yhdistelmäeläkettä, josta perusosan muodostaa kansaneläke ja toisen osan hankittu työeläke. Viimeksi mainittuun ryhmään meistä eläkeläisistä kuuluu noin 1,2 miljoonaa henkilöä.

Kelan tiedostoista on saatavissa keskimääräisiä tietoja kansalaisten eläkkeiden määristä. Tätä tilastoa vääristää tosin se seikka, että on olemassa huippueläkkeitä ja tavallisia sellaisia. Keskimäärin työeläkettä nauttiva saa eläkettä noin 1 000 euroa/kk. Kansaneläkkeeseen perustuva eläke on noin 725 euroa/kk. Summat eivät päätä huimaa.

Tilastoissa täytyy tietenkin ottaa huomioon se seikka, että esimerkiksi työeläkkeisiin sisältyy tavallisen duunarin työeläke ja aatoserkkojen ja vastaavien jättieläkkeet, vai elänevätkö pelkillä koroillaan. Toivotaan niin. Mitä pitäisi tehdä ?

Jäätyäni itse työeläkkeelle huomasin, että verotus vain kiristyi päinvastaisista odotuksista huolimatta. Mielipiteeni on, että kansan syviltä riveiltä imetään kaikki mahdollinen.

Pääomapohatat ja hopealusikka, jopa kaksi sellaista suussa syntyneet voivat hoitaa asiat muutoin.

Nykyiset suurpuolueet kyllä pitävät huolen siitä, että omistajien edut taataan ja ökyrikkaiden omaisuus on verottajan saavuttamattomissa. Tavallinen kansa maksaa verot.

Kunnan kannalta katsoen meillä ei ole kovin paljon vaihtoehtoja. Kunnallisvero on sitä mitä se on. Hämeenlinnan kaupunki voisi kuitenkin helpottaa eläkeläistensä elämää monin tavoin.

Kotisairaanhoitoon voitaisiin panostaa enemmän sen vuoksi, että ihmisten ei tarvitsisi raahautua terveyskeskuksiin. Rahallinen hyöty täytyy tietenkin laskea. Laitoshoidon sijaan kotona tapahtuva tuki ja hoito ovat kansantaloudellisesti parasta ja myös vanhusten ja eläkeläisten kannalta katsottuna.

Hämeenlinnassa on palloteltu vanhusten hoivakeskuksen rakentamista Keinusaareen. Miksi?

Arvot eivät ole kohdallaan. Miten mahdetaan miettiä vanhemman kansanosan asioita? Ajatelkaapa asioita hyvät eläkeläiset. Kuka ajaa asiaanne?

Raino Salonen

kunnallisvaaliehdokas (eka)

Hämeenlinna

Päivän lehti

12.8.2020