Uutiset

Elämä on kuolemista

Nimimerkki Nautinnollisesti tupakoiva ilmaisi 25.11.2004 Hämeen Sanomissa paheksuntansa tupakointiin kohdistuvasta ”terveysterrorismista”. Hän halusi mukaan terveystalkoisiin myös läskit kansalaiset, jotka syömisriippuvuudellaan aiheuttavat mittavia lisämenoja kansanterveydelle. Iskit naulan kantaan asiassa!

Esimerkiksi läskipohjainen II-tyypin diabetes on lähes aina ns. itse aiheutettua ja kalleimpia hoidettavia kansansairauksiamme tupakoinnin ohella.

Elämä on kyllä muutenkin vaarallista, törppöilemme liikenteessä, katkomme luitamme tapaturmissa, urheillessa tai juovuspäiten. Usein vaarannamme samalla lähimmäistenkin elämän, kuten tupakoijakin. Läski tappaa vain kantajansa.

On se hienoa , että olet 54-vuotias supertupakoija etkä ole mielestäsi saanut käryttelysi vuoksi mitään terveyshaittaa itsellesi. Käypä kuitenkin varmuuden vuoksi eKanta-Hämeen Hengitysyhdistyksen tiloissa pef- ja häkämittauksessa. Voipi olla, että keuhkojesi kunto pykii jo tietämättäsi!

Onko se aikuiselle ihmiselle todella niin vaikea asia älytä, että tupakointiin meidät koukuttaa sinänsä vaaraton nikotiini? Koukkuun jouduttuamme altistumme niille noin 4 000 terveyshaitalliselle yhdisteelle, jotka aiheuttavat sitten ne kymmenet tupakkataudit.

Kokeilepa vaihteeksi vaikka nikotiinikorvaushoitoja. Apteekit auttavat alkuun määrittelemällä juuri Sinulle sopivan hoitotavan. Rahoita hetken aikaa lääketeollisuutta kansainvälisten tupakkamogulien sijasta. Korvausvalmisteita et joudu käyttämään loppuelämääsi.

Tietysti joka suvusta löytyy se sata vuotta tupakoinut tervaskanto, johon aina vedotaan. Nuorena menehtyneet keuhkosyövän, keuhkoahtaumataudin ja sydänsairauksien tappamat taas unohdetaan. Puhumattakaan niistä diabeetikoista, joiden varpaita ja jalkoja lyhennellään tupakoinnin aiheuttamien verenkiertohäiriöiden vuoksi.

Parahin Nautinnollisesti tupakoiva, sinä olet mielestäsi maksanut suomalaiselle yhteiskunnalle tarpeeksesi tupakkaverona. ”Jos” ja kun sairastut ennen pitkää vakavasti noilla askivuosillasi, sinusta tulee ikävähkön loppuelämäsi ajaksi erittäin raskas- ja kallishoitoinen yhteiskuntamme elätti.

Otapa selvää esimerkiksi syöpähoitojen todellisista kustannuksista. Siinä kyydissä maksamasi tupakkaveroeurot ovat todella pieniä pähkinöitä.

Tupakkaveron (tuotto noin 500 miljoonaa) triplaaminen saattaisi juuri ja juuri tuoda yhteiskunnalle koituneet tupakkakulut (vuosimenot noin 1,5 miljardia) todella täysimääräisinä takaisin. Askisi oikea hinta olisikin siis äkkiä 12 euroa.

Lopettaminen kannattaa kuitenkin aina. Sinunkin tupakointivuosillasi voit voittaa vieläkin lisäaikaa elämälle lopettamalla heti. Ja kaikki tämä vaikka ihan ilmaiseksi. Onnea savuttoman nautinnolliseen vapaastihengittävään vanhuuteesi!

Antti Vuojola

obeesi opeliski

terveysfasisti evp

Hämeenlinna

Päivän lehti

30.3.2020