Kolumnit Uutiset

Elämä tyyristyy mutta odotan olympialaisia

Ensi vuoden alusta Suomessa astuu voimaan taas tukuittain päätöksiä, jotka vaikuttavat valtaosaan suomalaisista.

Kataisen ja Stubbin hallitukset, puhumattakaan seitsemän kuukautta hääränneestä Sipilän ässä-triosta, ovat jo nyt saaneet aikaan muutoksia. Kaikesta voi tietenkin purnata, mutta eri asia on, auttaako se. Toisaalta osa muutoksista on tervetulleita.

Samalla, kun kuoharipullot poksahtelevat uuden vuoden kunniaksi, vapautuvat kauppojen aukioloajat. Varsinaisen päätöksen tekee tietenkin kauppias, mutta on tietysti lohdullista tuntea sympatiaa jokaista kauppakamaria kohtaan, ettei enää tarvitse hakea poikkeuslupaa Lapin avista.

Ei niin mukava temppu oli puolestaan se, että hallitus ensi töikseen nosti syksyllä kaikkia rikesakkomaksuja reippaasti. Vuoden alusta puolestaan nousevat myös oikeuden perimien maksujen suuruudet.

Toisin sanoen päätöksestä valittaminen voi maksaa reippaasti enemmän kuin itse päätös, josta valitusta hakee. Tältä tietysti välttyy, jos elää ihmisiksi.

Tupakoitsijoita verotetaan taas ensi vuonna enemmän, mutta heidän kyykyttämiseensä on yhteiskunnassa jo totuttu.

Asuntolainan korkovähennysoikeus sen sijaan riipaisee huomattavasti useampaa suomalaista, mutta vaikka lukemat ovat paperilla pelottavia, päätöksen vaikutus arkeen on etäinen.

Jokaista työntekijää sen sijaan voivat odottaa kovatkin muutokset, jos hallituksen pakkolakipaketti menee läpi. Lakipaketti, joka tekisi ensimmäisestä sairaspäivästä palkattoman, pienentäisi lomarahoja ja lyhentäisi lomia, on tarkoitus saada voimaan kesällä 2016.

Puoli vuotta on aikaa siis vielä nauttia kissanpäivistä.

Vuorotteluvapaallekin pääsy vaikeutuu, mutta meikäläisen ikäiselle vuorotteluvapaa on aivan yhtä etäinen asia kuin eläkeikä. Sitäkin muuten nostettiin.

Ensi vuosi iskee kovaa, eikä talouskurimus hellitä.

Huolestuttavaa on silti, että suuri odotuksenaiheeni ovat Etelä-Amerikan ensimmäiset olympialaiset, jotka käynnistyvät kesällä Rio de Janeirossa Brasiliassa. Televisiokuolema on parasta keskellä kuumaa kesää.

Tai vielä hienompaa on, että Independence Day -leffan jatko-osa tulee kesällä ensi-iltaan 20 vuoden odotuksen jälkeen.

Hymyillä voi, vaikka kurat olisivat housuissa.