Kolumnit Uutiset

Elämän kiemuraiset kehityskaaret

Eduskunta, mikäli muilta kiireiltään ehtii, aikoo avartaa voimassa olevaa avioliittolakia. Esivallalle aina kuuliaiset suomalaiset noudattavat lakeja kirjaimellisesti, vähän ylikin, mutta tasa-arvoisesta avioliittolaista ei tule sellaista.

Siitä tulee salliva, ei pakottava laki. Se ei pakota Heikkiä Hannun kanssa avioliittoon, sallii kyllä, mutta ei määrää eikä rankaise.

Samainen eduskunta joutunee myös rajoittamaan kansalaisten mielitekoja. Uudistettavaan eläinsuojelulakiin tulee määräyksiä, mitkä lemmikkieläimet eivät ole sallittuja.

Tätä kansalaisvapauksia rajoittavaa lainsäädäntöä tukee näkyvästi Suomen eläinsuojeluyhdistysten liitto, joka on laatinut luettelon, positiivilistan luontokappaleista, joita kansalaisen ei ole lupa huoneessaan pitää.

Listalla ovat muun muassa haisunäätä, afrikanvaris, alligaattori, kettu, apina, susi, oppossumi, pöllö, ilves, leijona, leopardi ja tiikeri.

Suomesta on kovaa vauhtia tulossa todellinen kieltojen ja pakkojen sävyttämä holhousyhteiskunta, jos haisunäätääkään ei sallita pitää lemmikkinä. Mistä eteväkään lainsäätäjä tietää, kuinka paljon haisunäätä voi ihmiselle merkitä?

Asiantuntemattomasti kieltoa saatetaan perustella hajulla. Mitä vielä, kyllä se siihen tottuu, haisunäätä on sopeutuvainen eläin.

Vaikka kuinka ryhtyisi perinteiseen heterosuhteeseen ja varmemmaksi vakuudeksi papin aamenen siivittämänä rakastamansa ihmisen kanssa, elämäntilanne ja kumppanin identiteetti voivat ajanoloon muuttua. Surullisia erimerkkejä ikävistä kehityskaarista on kosolti.

Yksi tai kaksi tapausta ei riitä, kun lähiön viehkeimmästä tytöstä on jo muutaman avioliittovuoden jälkeen sukeutunut kaakattava kana. Vuosien mittaan muodonmuutos vain jatkuu ja parinkymmenen vuoden jälkeen miespolo huomaa syövänsä samalta jääkaapilta yrmeäkatseisen häijyn kotkan kanssa.

Eikä siinä vielä kaikki, tämä entinen kana ja sittemmin kotka voi vanhetessaan vielä muuttua nuoria miehiä vaanivaksi puumaksi.

Nyt moni poikamies saattaa kysyä, missähän sellaisen tapaisi.

Aina ei käy hyvin naisillekaan, jotka sinnikkään pyrkimyksensä jälkeen saavat rengastettua pitäjän tavoitelluimman poikamiehen. Ei aikaakaan, kun ylkä muistuttaa porsasta. Viriilissä iässä olevaa miestä kuulee joskus verrattavan myös pukkiin.

Kun aikaa kuluu, miehen, sen joskus pitäjän tavoitelluimman poikamiehen, lajinvaihdos voi ottaa melkoisen harppauksen. Pahoin mitätöityessään hänestä ei suoraan tule vihannesta, vaan sohvaperuna.

Jos ja kun eduskunta aikoo tosissaan laatia positiivilistan ihmiselle sopimattomista asuinkumppaneista, eläinsuojelijoiden esitykseen on lisättävä ainakin kana, kotka, puuma, porsas, pukki ja sohvaperuna.

Kukapa meistä ymmärtämättömistä hallintoalamaisista omin päin, ilman yhteiskunnan holhoavaa otetta tietää, millaisen olennon kanssa on sopivaa elämäänsä elää.

Päivän lehti

30.5.2020