Kolumnit Uutiset

Elämäni talonmiehet

Meistä pikkupojista oli sitten jännää, kun talkkari tapasi tehostaa aivastustaan karjaisemalla itänaapurin ex-presidentin nimen: Hrut -ov!!! Vuosikymmeniä sitten ei ollut sisäilmaongelmia. Tuskin kukaan muu aivasteli kuin talonmies.

Eihän se tietenkään niin auvoista ollut. Ei entisaikojenkaan kerrostaloasujilla ollut juuri käsitystä raitis-, siirto- ja poistoilman reiteistä. Rakoja teipattiin mielivaltaisesti ja painovoimaisen ilmanvaihdon kanavia tukittiin. Pullan tuoksu käytävässä voi tuntua herttaisen nostalgiselta, mutta tosiasiassa se kertoi, että asuntojen postiluukut ja ovet falskasivat, eikä ilmanvaihtosysteemi siksi toiminut optimaalisesti.

Kouluissakin oli talkkarit. Eikä ollut kouluissa sisäilmaongelmia? Kas kun muistankin umpeen huurtuneet ikkunat, päänsäryt, silmien kirvelyt ja omituiset olot.

Suomen kansakoulut perustettiin vuoden 1866 kansakouluasetuksen myötä, peruskoulut 1970-luvulla ja homekoulut jossain siinä välissä ja sen jälkeen.

Kansa muutti 1960–70-luvuilla haja-asutusalueilta taajamiin ja heille tarvittiin nopeasti – liian nopeasti – asuntojen lisäksi palvelukiinteistöjä. Eli sisäilmaongelmat ovat maalaisten syytä?

Pikavauhdilla rakennettujen kiinteistöjen huolto laiminlyötiin 1990-luvun lamassa. Näin etenkin rakennusalalla halutaan usein nähdä. Eli ongelmat ovatkin laman syytä?

Nuo ovat yksioikoisia syyllistämisiä. Vähän kuten aikoinaan kaikki holtiton mitä kerrostalossa tapahtui oli talonmiehen mielestä talon poikien syytä.

Talonmiehet ovat kuulemma tekemässä paluuta. Riippuu keneltä kysyy. Isännöintiliiton mukaan trendi on olemassa, vaikkei kovin yleinen. Kiinteistötyönantajat sanovat, että alan teknistyessä talkkarit hupenevat yhä.

On alettu tunnustaa, että iso osa rakennusten vahingoista tapahtuu niiden käytön aikana. Talonmiehet olivat aikansa käyttöpäälliköitä kiinteistöissään, mutta nykyinen talotekniikka on niin monimutkaista, ettei ainakaan pystymetsätalkkareista ole talojen ylläpitäjiksi.

Ennen talkkari oli pihalla lapioineen ja katuharjoineen. Kun energiatehokkuudenkin nimissä uutta säätötekniikkaa ja automatiikkaa lisätään, on niiden edessä pihalla moni moderni huoltomieskin.

Talonmies asui talonmieskaksiossaan ja ulkorapulla oli tiiliseinässä valkoinen painonappi, jonka yläpuolella luki ”talonmies”. Se oli kutsu kiusantekoon. Ei pelattu Angry Birdsiä vaan Vihaista Talonmiestä. Prrrr – ja pakoon! Ilta illan jälkeen.

Kiva noita on muistella, mutta nyt ei ole kyse menneestä vaan tulevasta: miten kansallisvarallisuus saadaan pidettyä kunnossa? On koulutettava lisää ja entistä osaavampia teknisiä isännöitsijöitä. On kaivettava pölyttyneet huoltokirjatkin esiin.

Rakennusvalvonta on vain rakentamisvalvontaa. Kun rakennukset on rakennettu, ei niiden käyttöä juurikaan valvota.

Kun parin vuoden päästä siirrytään ylikunnalliseen rakennusvalvontaan, on sille annettava kunnolla lisäresurssia. Vain niin tulee mahdolliseksi ainakin ohjata, neuvoa ja opastaa talonkäyttäjiä.

Menot