Uutiset

Elämänkaarta tiistaina, treffit torstaina

Iittalan elämänkaarikahvila, harrastetapahtuma, Jukolan torstaitreffit ja monenlaisia liikuntaan liittyviä tempauksia. Ainakin nämä kaikki ovat syntyneet nyt vuoden verran käynnissä olleen Kylä kaupungissa -hankkeen aikana.

Iittalalainen Päivi Malmivaara pitää tiistaisin kokoontuvaa, nimensä mukaisesti kaikenikäisille tarkoitettua elämänkaarikahvilaa hyvänä esimerkkinä onnistumisesta.

-Tänne on tullut sellaista uutta, mitä ei ilman tätä hanketta ja sen minipilotteja olisi saatu aikaan, Iittalan kouluvanhempien puheenjohtajana toimiva Malmivaara sanoo.

Kouluvanhempien lisäksi elämänkaarikahvilan taustavoimina on kolme eläkeläisjärjestöä, SPR ja kaupungin nuorisotoimi.

Sirkka Lehtonen on yksi kahvilan aktiiveista. Hän kertoo, että kahvila on saanut hyvän vastaanoton Iittalassa, esimerkiksi viime tiistaina Hukarille kokoontui 15 lasta ja nuorta ja 15 aikuista herkuttelemaan letuilla.


Palveluita uudella tavalla

Valtakunnallistakin kiinnostusta herättäneen Kylä kaupungissa -hankkeen kokeilukylissä eli Iittalassa ja Jukolassa järjestettiin tällä viikolla asukasillat, joissa arvioitiin hankkeen aikaansaannoksia sen puolivälissä. Iltoja vetivät tilaajapäälliköt Päivi Joenmäki ja Antti Karrimaa.

Hankkeen tavoitteena on ollut etsiä uusia tapoja järjestää varsinkin lapsille ja nuorille tarkoitettuja palveluita. Ajatuksena on ollut saada paikalliset asukkaat, yhteisöt ja yritykset mukaan suunnittelemaan ja toteuttamaan toimintaa.

Iittalan iltaan osallistuneet pitivät erinomaisena asiana sitä, että kuntaliitoksen jälkeen alamaissa ollut yhteisöllisyys on virinnyt uudelleen. Varsinkin Iittalassa on myös onnistuneesti kokeiltu sähköisiä menetelmiä, joilla on kerätty erityisesti nuorten ajatuksia asuinalueestaan.


Asukasagentti antoi kasvot

Kylähankkeessa on alusta alkaen ollut mukana myös asukasagentti Mira Sillanpää. Hän on toiminut linkkinä Iittalan ja Jukolan asukkaiden sekä kaupungin organisaation välillä.

Hanketta tutkivan Kristiina Engblom-Pelkkalan mukaan asukasagentti on oiva keksintö: hän antaa kasvot uudenlaiselle toiminnalle.

-Kuntaliitoksen jälkeen monet ihmiset ovat kokeneet, että päättäjät ovat kaukana eikä tiedetä, kehen pitää ottaa yhteyttä. Mirasta on tullut se vaikutuskanava, jota on kaivattu.

Engblom-Pelkkala työskentelee tutkijana Tampereen ylipiston taloustieteen laitoksella.


Minipilotti-haku käynnissä

Parhaillaan on käynnissä uusi Minipilotti-haku. Asukasagentti Mira Sillanpää kertoo ideoita tulleen hieman yli 20, mutta toivoo niitä versoavan vielä toisen mokoman.

-Lasten vanhemmat voisivat miettiä, millaisia taitoja heillä on, joiden avulla Minipilotin voisi toteuttaa. Minipilotin ei tarvitse tarkoittaa vuoden mittaista sitoutumista, vaan kyseessä voi olla myös lyhyempi, muutaman kerran kokeilu.

-Tekeminen voisi olla myös jotain, missä käytetään hyväksi ympäröivää luontoa. Kaiken ei tarvitse tapahtua neljän seinän sisällä, Sillanpää vihjaa. (HäSa)