fbpx
Uutiset

Elämäntaitovalmentaja auttaa tunnistamaan piiloutuneet toiveet

Kuntosalilla treenaavan vieressä kannustava henkilökohtainen valmentaja on jo tuttu asia. Entäs jos kroppa on kunnossa, mutta mieltä kaihertaa epämääräinen tyytymättömyys. Jotain pitäisi muuttaa, mutta mitä?

Asiantuntija-apua voi hakea henkilökohtaisesta elämäntaidon valmennuksesta. Elämäntaitovalmentaja ei mittaile rasvaprosentteja eikä tutki sykemittaria. Hän pyrkii kuuntelemalla, keskustelemalla ja erilaisten harjoitusten avulla auttamaan valmennettavaa tunnistamaan omat toiveensa ja purkamaan itsestä pois tarpeellisen muutoksen esteet. Valmennukseen voi tulla ilman suuria ongelmiakin, lisäämään voimavarojaan ja elämäniloaan.

Suomessa henkilökohtaista elämänhallinnan valmennusta tarjoavia yrityksiä on vielä vähän, mutta määrä on kasvussa. Muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissa henkilökohtainen valmennus on toimialana jo vakiintunut. Nopeat muutokset ja vaatimusten kiristyminen lisäävät paineita työelämässä. Samaan aikaan ihmisten tukea antavat lähiverkostot ovat höllentyneet. Kuuntelijoista on pulaa.

Elämäntaidon valmennuskoulutusta on Suomessa järjestetty vuodesta 2002. Alan liittoon kuuluu kuutisenkymmentä jäsentä. Moni valmentaja toimii yksityisyrittäjänä ja työskentelee pääasiassa yrityspuolella. Henkilökohtainen valmennus on useimmille vielä sivubisnes.

Tarkasteluun koko elämäntilanne

Hämeenlinnalainen Eija Heine on vastikään kouluttautunut elämäntaitovalmentajaksi. Toimeentulonsa hän ansaitsee työyhteisöjen koulutuksilla, projekteilla, työnohjauksilla ja yhteisöjen valmennuksilla. Pienryhmä- ja henkilökohtainen valmennus on hänelle ainakin vielä toistaiseksi päätyön rinnalla kiinnostava “oma juttu”, vähän kuin harrastus.

Taustalla on sosiaalialan koulutus ja vankka työkokemus muun muassa Hämeenlinnan lähiöprojektien vetäjänä. Kahdeksan vuotta sitten Heine ryhtyi yksityisyrittäjäksi. Murtuneen nilkan pysäyttämänä oli sairauslomalla aikaa miettiä ratkaisua silloiseen omaan ristiriitatilanteeseen. Ristiriidassa olivat omat ja työnantajaorganisaation arvot ja tavoitteet. Oman minäkuvankin kanssa oli kipuilua.

Eija Heine tunnistaa monissa valmennettavissaan itse koettuja tunteita. Muutoksen pelko voi olla suuri, vaikka muutoksen tarve on ilmeinen. Syytä pahaan oloon haetaan usein vain työstä, vaikka kannattaisikin tarkastella koko elämäntilannetta.

– Nykyinen työelämä polttaa loppuun varsinkin tunnolliset ja sopeutumaan pyrkivät keski-ikäiset naiset. Kilpailu on kovaa, keskinäistä auttamisen ja toisiltaan oppimisen ilmapiiriä ei enää ole työpaikoilla niinkuin ennen, Heine arvelee.

Siivet supussa

Hänen mielestään naiset sopeutuvat liikaakin, oman kehityksensä kustannuksella.

– Naisen elämä voi olla pitkään sellaista vähän siivet supussa elämistä. Monet kasvavat täyteen omaan mittaansa vasta kun saavat lapset isoiksi, kaikki eivät silloinkaan. Jos kaiken aikaa vain hakee toisten hyväksyntää ja suostuu elämään toisten määrittelemänä, katoaa itseltään, Heine muistuttaa.

Valmennusryhmissään ja henkilökohtaisessa valmennuksessa hän haluaa auttaa naisia purkamaan itsestään pois sitä, mikä turhaan pitää paikallaan.

Hän on huomannut niin itsestään kuin muistakin, että usein odotetaan jonkun muun toteuttavan omaan elämään kaivatut uudistukset.

– Todellisuudessa muutos on itsestä kiinni. Jokainen voi ja saa tehdä paljon oman elämänsä parantamiseksi. Usein on tärkeintä muuttaa oma asenne, päästää irti asioista, joihin ei voi vaikuttaa, luopua vahingollisista tavoista ja ajatusmalleista, alkaa kunnioittaa itseään. Paljon hyvää energiaa vapautuu, kun ihminen alkaa kelvata itselleen, Eija Heine vakuuttaa.

Hän muistuttaa, että elämäntaidon valmennus ei ole terapiaa eikä ulkokohtaista neuvontaa vaan syvällistä, ratkaisukeskeistä yhteistoimintaa valmennettavan kanssa.

Heinen työmaat ovat eri puolilla Suomea, mutta Hämeenlinnassa on koti ja Kasvun Avain-yrityksen toimisto. Toimiston vieressä on Marttainsali, missä alkaa huomenna 29.3. Minun aurinkoni loistaa – valmennusryhmä naisille. Tavoitteena on auttaa osallistujia näkemään elämäntilanteensa, määrittämään tavoitteensa ja lähtemään kohti niiden tavoittamista. (HäSa)

Menot