Uutiset

Elämäntapana taekwondo

Siihen ei paljon tarvittu, että VTT:n muovitutkija jäi koukkuun. Kun alkeiskurssilla sattui olemaan hyvä naisopettaja ja itse lajikin osoittautui sopivan vauhdikkaaksi ja monipuoliseksi, oli Satu Kortet myyty. Taekwondosta tuli elämäntapa.

Nyt kahdeksan vuotta myöhemmin vyötäröllä komeilee musta vyö. Kaikkea ei kuitenkaan ole vielä saavutettu, vaikka vyöarvo onkin korkea. Omia taitoja voi päivittää ja kehittää jatkuvasti.

– Koskaan ei ole valmis. Taekwondo muokkaa ihmisen mieleisekseen, Kortet sanoo.

Kohta 28 vuotta täyttävästä Kortetista laji on muovannut ainakin notkean ja hyväkuntoisen.

– Kun olin raskaana, kävin treeneissä kuudennelle kuukaudelle asti. Sitten rupesi vatsa olemaan tiellä. Mutta synnytyksestä palauduin pian, kaksivuotiaan Christinan äiti kertoo.

Laji on opettanut lisäksi kärsivällisyyttä, itsehillintää ja itsepuolustustaitoja.

– Itsepuolustuskursseista ei ole juuri hyötyä. Käyt siellä kerran ja saat sieltä toki perustiedot. Taekwondossa asioita taas kerrataan ja liikkeet jäävät selkärankaan.

Karate-kidit karsiutuvat pian

Taekwondon filosofia on kaikkea muuta kuin väkivaltainen, vaikka onkin kyse kamppailulajista. Itse asiassa, lajin yhtenä tavoitteena on edistää maailmanrauhaa. Taitoihin ei turvauduta kuin viimeisessä hädässä.

– Meillähän opetetaan, että täytyy oppia tunnistamaan tilanteet. Ettei provosoiduta kun provosoidaan. Jos taitoihin joutuu turvautumaan, silloin ollaan myös vastuussa seurauksista, Kortet muistuttaa.

Jo alkeiskurssilla jyvät erottuvat akanoista nopeasti. Ne, jotka ovat lähteneet väärin motiivein liikkeelle, karsiutuvat pian joukosta.

– Ei näillä, jotka haluavat olla saman tien jotain karate-kidejä ja oppia pian hurjia hyppyjä, riitä kärsivällisyyttä jankata samoja liikkeitä kerrasta toiseen. Sitä paitsi vaarallisia tekniikoita ei opeteta heti alussa, vaan ne tulevat vähitellen.

Voimaa ja tekniikkaa

Hämeenlinnan ITF Taekwon-do -seurassa, jossa Kortetkin toimii yhtenä valmentajista, on mukana noin 20 aktiivijäsentä. Lajin monipuolisuus vetää joukkoon sekä miehiä että naisia.

– Naisia viehättää usein teknisyys, miehiä taas voima. Lajissa ei myöskään ole mitään turhaa. Opittua voi käyttää itsensä puolustamiseen.

Voimaa tarvitaan muun muassa voimamurskauksessa, jossa pannaan esimerkiksi laudan kappale päreiksi pelkällä kädellä tai jalalla. Tekniikkaa tarvitaan toki murskauksessakin, mutta erityisesti tekniikkaa hiotaan liikesarjojen avulla, jolloin taistellaan näkymätöntä vastustajaa vastaan.

Taekwondo on jakautunut kahdeksi eri tyylisuunnaksi: Olympialaisista tutuksi WTF taekwondoksi sekä hämeenlinnalaisseuran edustamaksi ITF taekwondoksi. WTF on tyylisuunnista potkupainotteisempi.

– Meillä on sekä potkuja että lyöntejä. Potkut kyllä korostuvat meilläkin, sillä niistä saa enemmän pisteitä ja potkujen avulla pystyy myös pitämään vastustajan kauempana, Kortet selittää.

Laji sopii kaikenikäisille ja -kuntoisille, syksyn alkeiskursseille tosin on 14 vuoden alaikäraja.

Ja jos kilpailuvietti on kohdillaan, voi taitojaan mitata kilpailuissa. Valmentamisesta nauttivan Kortetin kilpailut sen sijaan ovat jo takana.

– Saan ihan tarpeeksi turpiin treeneissä, minun ei tarvitse enää maksaa siitä, Kortet virnistää.

Päivän lehti

12.8.2020