Uutiset

Elävä kirjasto hälvensi ennakkoluuloja

Hämeenlinnassa ensimmäistä kertaa järjestetty Elävä kirjasto -tapahtuma kiinnosti yleisöä lauantaina ruuhkaksi asti. Monikulttuurisuutta ja yhdenvertaisuutta ajavassa tapahtumassa kirjaston asiakkaat saattoivat ”lainata” eläviä ihmisiä keskustelutuokiota varten.

– Tämä on hauska systeemi, sanoi kirjaston asiakas Sinikka Järvelä.

Hän keskusteli ensin karibialaisen muusikon kanssa ulkomaalaisten asemasta Suomessa ja lainasi sitten vielä ystävänsä Elina Palovuoren kanssa kunniaväkivallasta kertoneen henkilön keskustelutuokioon.

Elävän kirjaston parikymmentä ”kirjaa” edustivat yhteiskunnan moninaisuutta mahdollisimman laajasti. Lainattavissa olivat mm. etä-äiti, runoilija, entinen vanki, muslimi, homo ja pappi.

Eniten varauksia kertyi muslimille, polyamoristille ja homolle.

Menetelmä kannustaa ihmisiä vuoropuheluun ja kohtaamiseen negatiivisten ennakkoluulojen purkamiseksi. Monet elävän kirjaston ”kirjoista” kohtaavat elämässään syrjintää, rasismia ja stereotypisointia.

Elävä kirjasto on alun perin tanskalaisten nuorten ideoima. Suomessa sitä on kehittänyt Suomen Nuorisoyhteistyö Allianssi. Hämeenlinnan tapahtumassa olivat lisäksi mukana Hämeenlinnan kaupunginkirjasto, setlementti ja maahanmuuttoinfo. (HäSa)

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic