Uutiset

Elävä nuorisotaide valtaa Metsästysmuseon

Taatusti hiljaa paikoillaan poseeraavat villieläimet ovat jo pitkään houkutelleet riihimäkeläislapsia Suomen metsästysmuseoon väriliitujen kanssa. Nyt Riihimäen lasten ja nuorten kuvataidekoulun ja metsästysmuseon yhteistyö on jalostunut iloisen värikkääksi näyttelyksi, jota ihaillaan museolla kuukauden ajan.

– Tästä alkaa museon ja taiteen perusopetuksen tiivis yhteistyö. Toivomme vakavasti, että kuvataidekoulun lisäksi nuorisoteatteri ja musiikkiopistokin lähtevät hyödyntämään kaupunkimme eri museoiden laajoja asiatietokirjastoja ja asiantuntemusta, pohtii vt. museonjohtaja Anne Uotila-Laine.

Ajatus synnyttää herkullisia mielikuvia täytettyjen eläinten keskelle valmistetuista pienistä näytelmistä, eläinmaailmaan kytkeytyvän musiikin konserteista ja mitä moninaisimpien kuvataidenäyttelyjen esiinmarssista.

– Metsästysmuseo, taidemuseo, lasimuseo ja kaupunginmuseo ovat kaikki valtavan tietomäärän lähteitä. Taidemuseo tekee jo vahvaa yhteistyötä koulujen kanssa ja heillä on pedagogiikkaan erikoistunut työntekijäkin. Samaa linjaa voisi ajatella muihinkin museoihin, mutta siihen tarvitaan myös käyttäjiä, Anne Uotila-Laine sanoo ja valittelee esimerkiksi koulujen hyödyntävän liian vähän tilaisuutta.

Yhteistyö taiteen perusopetuksen, koulujen ja kansalaisopiston kanssa helpottuisi, jos museoilla olisi käytössään yhteinen, kiertävä pedagogi.

Metsästysmuseo on astunut toisenkin askeleen taidekasvatusta kohti. Riihimäen kansalaisopiston kuvataidepiiri on luvannut lähteä työskentelemään eläinaiheiden äärelle ja järjestää veistoksistaan museolle erillisnäyttelyn.

– Tästä se lähtee! Kuten Peter von Bagh taidemuseon 10-vuotisjuhlassa sanoi, Riihimäki on Pariisi – meillä on taidetta ja siis syytä arvostaa taidettamme.

Mikä on eläin ja mitä se tekee?

Metsästysmuseon eläinten rinnalle ripustettu lasten ja nuorten kuvatataidekoulun näyttely Kuvia eläimistä on koottu 12-17-vuotiaiden piirustuksista sekä 8-10-vuotiaiden uhanalaisia eläimiä esittävistä julisteista.

Lapsia ja nuoria ohjannut opettaja Ulla Bomanson kertoo työn käynnistyneen isoista kysymyksistä. Eläinten edessä on pohdittu, mikä on eläin ja laajennettu pohdintaa erittelemään maalla, ilmassa ja vedessä eläviin eläimiin. On perehdytty eläimen hajuihin, ääntelyyn, jälkiin, ulkoasuun, muotoon, eläimeen liittyvään uhkaan ja hyötynäkökulmiin.

Myös ihmisen ja eläimen vuorovaikutus on antanut töihin vaikutteita.

Eläintä on tarkasteltu taiteen, satujen ja mytologian osana, mutta myös arkkitehtuurin, lääketieteen, horoskooppien ja uskontojen näkökulmasta. Lapset ovat nimenneet lempieläimensä, pelkäämänsä eläimet ja tutustuneet uhanalaisiin eläimiin.

Pienimpien ryhmissä syntyneet julisteet sisältävät selkeän sanoman: ihmisen velvollisuus on suojella ihmeellistä eläinkuntaa. (HäSa)

Kuvia eläimistä on esillä Suomen Metsästysmuseossa Riihimäellä 8. toukokuuta saakka.

Päivän lehti

19.1.2020