Elävä poliisi ei mene erroriin

 

Poliisivoimalaitos on antanut minulle dataa täynnä olevan laitteen. Minutkin sen kautta saa kiinni jos tietää oikean numerosarjan. Pystyn piipahtamaan laitteella netin syövereissä ja lähettämään meilin. Kaikkiin ominaisuuksiin en ole edes tutustunut. Kompassin ja kartan korvaa kaunisääninen täti, joka kertoo suunnat ja käskee kääntymään risteyksessä. En ole ennen tarvinnut navigaattoria, sillä lapinmies lähtee kotiin jos se eksyy. Ennen ei voinut puhelimen avulla suunnistaa tai saattoi kun seurasi piuhoja pitkin kotiin. Päätin kokeilla. Tämä laite pelaa, kun sen välillä päivittää pois errorista.
 
Ajellessani hämmästyin kun täti kertoi puhelimessa, että nopeuden valvontaa edessä. Ei siellä mitään liikkeellä olevaa poliisia ollut. Eivät kytänneet edes puskassa. Tienvarteen asetetun telkänpöntön tapaisen aparaatin näin. Onhan se hyvä, että puhelinkin kertoo, että toppuuttele poika nopeuttasi. Pönttöjen välillä voit vapaasti kaahata. Mitään muuta se pönttö ei osaa tehdäkään. Saat ihan vapaasti ajella juovuksissa tai varastetulla autolla. Ei iske pöntön silmään, että tuota kuskia voisi oikea poliisi kaivata. Puhelimen tai pöntön tekniikkaa pitäisi parantaa. 
 
Puhelimeen pitäisi lisätä alkoholintunnistin, joka salaa lähettäisi kulkijan kordinaatit oikealle poliisille. Ei tarvitsisi turhia alkolukkoja asennella. Lähes kaikilla olisi alkoholinpaljastin mukana.
Oikea poliisi saisi koordinaatit ja pysäyttäisi. Samalla voitaisiin mittailla nopeudet, kun puhelin peilailisi satelliiteista vauhtia. Mikäli puhelimeen puhuttaisiin ajamisen aikana, rikesakko kirjautuisi suoraan puhelinlaskuun. Ei tuo pitäisi ongelma olla, kun tyhjään parkkitaloonkin voi varata tilan pirssilleen puhelimella. Tässä maassa on insinöörejä ulkoistettu vielä vauhdikkaammin kuin poliiseja on vähennetty. Joten kehittäjiä löytyisi.
 
Paluuta vanhaa ei taida olla, mutta oppeja voisi käyttää edelleen. Olen elänyt aikaa kun vielä näki hevosmunkkien tipahtelun tielle. Siihen aikaan ei tallin vauhdikkaimman ja hiukan vikurin hevosen ohjaksiin päästetty nöösipoikaa. Poika sai ajella rauhallisella ruunalla. Nyt hevosvoimia ahdetaan turboilla konehuoneeseen niin paljon, että pitäisi olla matalalentolupakirja. Kaikissa automainoksissa mainitaan huipputehot ja tietysti myös päästöt. Päästöjä alennetaan luonnon suojaamiseksi ja oikein onkin. Miksei alenneta autojen tehoja ihmisen suojaamiseksi? Tarvitseeko autojen kulkea kolmatta sataa kilometriä tunnissa, kun suurimmillaan saa ajella vain reilua sataa.
Pientä säätöä voisi kehitellä tähänkin hommaan.
 
Tekniikkaa käytetään myös tilastoissa. Kompuutterit laskeskelevat erilaisilla todennäköisyyksillä ja muilla yhtälöillä varmoja tuloksia. Tulokseksi saadaan rattijuopumusten väheneminen. Lyhyellä matematiikalla se on suoraan verrannollinen valvonnan määrään. Seuraavaksi väitetään, että vähentyneet ovat myös verrattuna puhallutusten määrään. Totta kai. Ilta- ja yöaikaan poliisi ei hälytyksiltään ehdi pitämään ratsioita. Puhalluksia tehdään hiljaisempana aikana päivällä, jolloin myös selvemmät liikkuvat enemmän. Kansa arvostaa poliisia, ei pönttöä eikä pönttöpäisiä päättäjiä. Elävä poliisi ei mene erroriin vaan tarjoaa turvaa.
 

Päivän lehti

26.1.2020