Kolumnit Uutiset

Elävästä elämästä tuli lainvastaista

Yksi hakee julkisuutta hinnalla millä hyvänsä, toiselle anonymiteetti on niin tärkeää, ettei edes sairastaminen luonnista omissa nahoissa.

Toukokuussa henkilö Nimetön kanteli Lounais-Suomen aluehallintovirastoon, että hänen tietosuojaansa oli loukattu, kun lääkäri oli kutsunut hänet vastaanottohuoneeseen sukunimellä. Potilaslaki kun sanoo, että jokainen potilaskirjoihin merkittävä asia on salassa pidettävä. Myös siis nimi.

Lounais-Suomen avi, jolla on tärkeitäkin tehtäviä, kuten toimialueensa potilasjonojen venymisen toppuuttelu, antoi sitovan päätöksen, että on lainvastaista kutsua potilas lääkärin vastaanotolle nimellä ilman tämän suostumusta.

Nousi pienimuotoinen äläkkä. Kansa ihmetteli, onko sukunimi todella terveystieto? Ihan jokainen miestä tarvitsee joskus lääkärin apua ja ihan jokaisella meistä on nimi. Mitä osaa tästä kuviosta pitäisi salata?

Osa terveydenhoitoalan ammattilaisista suhtautui avin päätökseen vakavasti. Pohtivat, millaisia käytännön muutoksia vaadittaisiin, jos potilaat kutsuttaisiin hoitoon vuoronumeroilla. Pitäisi hankkia uutta tekniikkaa ja uusia tietojärjestelmiä.

Arvokasta työaikaa tuhlaantuisi, kun he huhuilisivat numeroita, joita sairauksistaan sekavat ja huonokuuloiset ihmiset eivät tajua omikseen.

Monia ammattilaisia nauratti. Kävisikö diagnoosin käyttö? Olkaa hyvä, rouva Räkätauti. Herra Tyrä, käykäähän peremmälle.

Hämeenlinnassa tehtiin yksinkertaisen tyylikäs linjaus. Ylilääkäri Virpi Kröger totesi, että jos potilas ei halua nimeään huudeltavan terkkarin käytävillä, siitä sopii mainita ajanvarauksen yhteydessä. Muuten vanha sukunimikäytäntö jatkukoon.

Kesäkuussa Valvira tiedotti, että se kutsuu syksyllä koolle kaikki kuusi avia laatimaan asiasta valtakunnallista ohjeistusta. Lisää ohjeistuksiahan tähän maahan tarvitaan. Yhtä paljon kuin alkoholipoliittisia kiristyksiä paikkoihin, joissa alkoholi ei aiheuta ongelmia. Vertaa Pori Jazz.

Heinäkuussa todellisuuteen heräsi kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok.). Hän teki asiasta kirjallisen eduskuntakyselyn. Zyskowiczin mielestä sukunimen käytön hylkääminen olisi ”elävälle elämälle vierasta”.

Alkuviikosta tupsahti hallituksen vastaus. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd.) ilmoitti, että sukunimellä kutsuminen, joka Lounais-Suomen avin mukaan on siis edelleen lainvastaista, saa jatkua, koska muu tapa on ”elämälle vierasta”.

Jokin aika sitten sisäasiainministeri Päivi Räsänen (kd.) nosti yksilön uskonnollisen vakaumuksen lainkirjaimen yläpuolelle. Nyt ministeri Huovinen toteaa elävän elämän lainvastaiseksi.

Mitäköhän seuraavaksi?

Jos vaikka sosiaali- ja terveysministeri ei keksi äkkiä jotain, pitänee kääntyä Matti Nykäsen puoleen, jotta saamme tähän absurditeettien sarjaan arvoistansa jatkoa.

Päivän lehti

30.5.2020