Uutiset

Eläviä ja kuolleita kirjailijoita Verkatehtaalla

Elokuussa Verkatehtaalla järjestettävillä Kirjan aika -festivaaleilla pohditaan mitä kuolleille kirjailijoille kuuluu.

Festivaalien avajaispäivän Minä elän! -keskustelussa jo edesmenneistä kirjailijoista kirjoittaneet kirjailijat pääsevät ääneen.

-Luvassa on elävä ilta kuolleista kirjailijoista, festivaalien puuhanaisena toimiva kirjallisuuden läänintaiteilija Päivi Haanpää lupaa.

-Ihmisillä on lempikirjailijansa, joita he eivät enää voi tavata. Onneksi on kirjailijoita, jotka ovat kirjoittaneet heistä ja jotka tuntevat heidät. Siellä puhutaan paitsi kirjailijoista, niin myös heidän teoksistaan ja siitä, millaista on kirjoittaa edesmenneistä kollegoistansa.

Saman pöydän ääreen kokoontuvat Arto Melleristä, Mika Waltarista, Juhani Ahosta ja Jonathan Swiftistä kirjoittaneet Martti Anhava, Panu Rajala ja Jyrki Vainonen. Puhetta johtavat Voimala-ohjelmasta tutut toimittajat Marketta Mattila ja Raisa Rauhamaa.

Ensimmäisellä ?kerralla oikein

Viime elokuussa ensimmäistä kertaa järjestetty Kirjan aika -festivaali löysi heti yleisönsä. Elokuisen viikonlopun aikana Verkatehtaalle kokoontui puolisentoista tuhatta kirjojen ja kirjailijoiden ystävää puhumaan aiheesta.

Verkatehtaan ja Hämeen taidetoimikunnan järjestämään tapahtumaan on tälle vuodelle ollut helppo houkutella kiinnostavia kirjallisuusihmisiä.

-Ensimmäinen kerta oli mukava menestys ja niin kirjailijat kuin yleisökin tykkäsivät tunnelmasta. Tälle vuodelle on helppo tehdä uutta tapahtumaa, kun tapahtuma on jo tuttu ja kirjallisuuspiireissä liikkuu tieto hyvästä tapahtumasta, Verkatehtaan toimitusjohtaja Jouko Astor myhäilee.

Pääosassa ?keskustelut

Suurin osa elokuisen festivaalin tapahtumista maksuttomia ja maksullisiin istuntoihin on tänä vuonna mahdollista hankkia sarjalippu.

Festivaalien pääohjelmana viisi parituntista keskustelua, jossa kussakin ääneen pääsee 3-4 kiinnostavaa kirjailijaa.

Mielikuvitusta kirjallisuudessa pohtivat Marko Hautala, Kauko Röyhkä, Eppu Nuotio ja Carita Forsgren. Fiktion asemaa puolestaan miettivät Miettinen, Niina Hakalahti, Tuula-Liina Varis ja Taija Tuominen.

Yhteiskunnan huomaamatonta muuttumista kartoittavat keskustelemalla Pentti Linkola, Jarkko Tontti ja Anu Silfverberg. Matkustamisesta puhuvat Taija Tuomisen johdolla Pekka Haavisto, Anna-Leena Laurén ja Juha Vakkuri.

Hempeilyä ja murhia ?samppanjabrunssilla

Viime vuonna suureen suosioon noussut aamiaistapahtuma on ohjelmassa tänäkin vuonna.

– Aamiaistapahtumia on lisätty, koska viimeksi niistä saatiin niin hyvää palautetta. Etenkin dekkaribrunssi toimi niin hyvin, Päivi Haanpää kertoo.

Lauantain rakkausaamiaisella hempeillään lemmen ja samppanjan parissa Sari Luhtasen ja Kira Poutasen kanssa. Paikalla on myös harlekiinivaihtopöytä, jossa jo luetut rakkausromaanit voi vaihtaa uusiin.

Sunnuntain brunsseilla taas syödään ja puhutaan murhista ja saduista. Dekkaribrunssilla lukijoiden kanssa keskustelevat Timo Sandberg ja Antti Tuomainen, saduista puolestaan keskustelevat Riitta Jalonen ja Tapani Bagge.

Kiireettömästi ?kirjallisuudesta

Jouko Astor korostaa, että Kirjan aika ei ole messutapahtuma vaan festivaali, jossa kirjailija ja lukija kohtaavat kiireettä. Tälle vuodelle tapahtumaa on trimmattu tiiviimmäksi niin, että Verkatehdas on kaiken tapahtumisen keskuksena.

Päivi Haanpään mukaan tapahtuman ohjelma elää vielä pitkälle kesään asti. Verkatehtaan lisäksi tapahtuma näkyy myös verkossa, jonne osoitteeseen www.kirjanaika.fi syntyy kesän aikana kirjallista sisältöä neljän verkkotoimittajan voimin.

Verkkoon tapahtuma ei kuitenkaan ole kokonaan menossa, sillä pääasiana säilyvät kirjallisuuden ystävien kohtaamisen.

-Nautin itse siitä, että festivaaleilla ei tapahdu sataa asiaa yhtä aikaa, vaan siellä saa rauhassa keskustella, Päivi Haanpää sanoo.

-Viime kesänä yllätyin niistä ihan oikeista keskusteluista, joita istunnoissa syntyi. Erityisesti sotakeskustelu oli ihan mieletön, ja se jouduttiin melkein keskeyttämään illan tullen, Haanpää muistelee. (HäSa)

Päivän lehti

26.1.2020