Uutiset

Elektroniikkakauppiaat eivät halua maksaa tekijänoikeuksista enempää

Elektroniikkalaitteiden myynti saattaisi heiketä, jos musiikin ja elokuvien yksityisestä kopioinnista maksettava hyvitysmaksu laajennettaisiin matkapuhelimiin ja tietokoneisiin, uskoo Elektroniikan Tukkukauppiaat ry.

– Jos matkapuhelimen hintaan lisättäisiin esimerkiksi 18 euroa, joka on tämänhetkinen maksukatto, suomalainen kuluttaja joutuisi täysin eriarvoiseen asemaan muihin EU-kansalaisiin verrattuna, toteaa Elektroniikan Tukkukauppiaat ry:n toimitusjohtaja Lea Herttua.

Tekijänoikeusjärjestöt haluaisivat lisätä hyvitysmaksun piirissä olevien tuotteiden määrää.

Hyvitysmaksun tavoitteena on korvata tekijöille esimerkiksi musiikin yksityisestä kopioinnista aiheutuvaa taloudellista haittaa. Maksu näkyy muun muassa kopiointiin tarkoitettujen c- ja vhs-kasettien, cd- ja dvd-levyjen sekä tallentavien digiboksien ja mp3-soittimien hinnassa.

– Matkapuhelinta käytetään nykyisin usein mp3-soittimen tavoin musiikin kuunteluun. Olisi oikeudenmukaista keskustella hyvitysmaksun laajentamisesta siis myös kännyköihin. Maksun lisäämisestä tietokoneisiinkin on keskusteltu, perustelee Teoston hyvitysmaksuyksikön päällikkö Karola Baran. (HäSa)

Päivän lehti

21.1.2020