fbpx
Uutiset

Elenian sähköverkko maan alle 40 vuodessa

Sähköyhtiö Elenia Verkko Oy aikoo kaapeloida koko sähköverkkonsa maan alle 40 vuodessa. Toimitusjohtaja Tapani Liuhalan mukaan yhtiöllä on vahva valmius vastata työ- ja elinkeinoministeriön aloitteisiin, jotka kiristävät vaatimuksia sähkönjakelun varmuuden turvaamiseksi.

– Yhteiskunta ja ihmisten arki tarvitsevat entistä varmempaa sähkönjakelua, ja ilmastonmuutos muuttaa pysyvästi sähkönjakeluyritysten toimintaympäristöä. Siksi sähköverkoista on rakennettava säänkestäviä ja se tehdään maakaapeloinnilla, Liuhala korostaa.

Elenialla on sähköverkkoa yli 62 000 kilometriä. Siitä on tällä hetkellä kaapeloitu 23,8 prosenttia. Keskijänniteverkkoa on kaapeloitu 221 kilometriä eli 9,6 prosenttia ja pienjänniteverkkoa 917 kilometriä eli 32 prosenttia. Elenia Verkon investoinnit sähköverkkoon ovat viime vuosina olleet 50-60 miljoonaa euroa.

Elenia rakentaa vain säänkestävää sähköverkkoa ja kaapeloi kaikki uudet ja saneerattavat johdot. Myöskään pylväsmuuntamoita ei enää rakenneta. Saneerattavat pylväsmuuntamot korvataan säävarmoilla puistomuuntamoilla.

– Sähköverkon maakaapelointi antaa maakuntiin töitä vuosikymmeniksi, Liuhala muistuttaa.

Älykästä teknologiaa

Sähköverkkoautomaatiota ja älykästä teknologiaa on Liuhalan mukaan lisätty verkkoon viime vuosina järjestelmällisesti.

– Myös tiedon tarve korostuu ja tekstiviestit sähkökatkoista on ollut palvelunamme jo pitkään. Olemme myös kehittäneet sähköverkkoa yhdessä alan teollisuuden ja tutkimuslaitosten kanssa. Älykkään sähköverkon kehittäjänä olemme Suomessa edelläkävijä ja näin aiomme nyt myös jatkaa.

– Vakuutena tavoitteistamme olemme antaneet asiakkaille palvelulupaukset. Vuonna 2009 teimme päätöksen maksaa vapaaehtoista omaa hyvitystämme yli kuuden prosentin sähkökatkoista, Liuhala sanoo.

Viime vuodenvaihteen Tapani- ja Hannu-myrskyjen jälkeen työ- ja elinkeinoministeriö ryhtyi toimiin sähkönjakelun varmuuden parantamiseksi. Eduskunnan on määrä päättää sähkömarkkinalain muutoksista ensi syksynä. Maakaapeloinnin helpottamiseksi liikenne- ja viestintäministeriö sekä työ- ja elinkeinoministeriö valmistelavat muutosehdotuksen maantielakiin vuoden loppuun mennessä.

Palloja lintujen suojaksi

Elenia on asentanut joutsenten suojaksi varoituspalloja sähköverkkoihin jo pitkään. Perustana tälle suojelutyölle on yhteistyö paikallisten asiakkaiden ja lintuharrastajien kanssa. Nyt tähän yhteistyöhön Elenian kumppaniksi tulee mukaan Bird Life Suomi.

Lintupalloja on asennettu yli sataan kohteeseen Elenia Verkon toimialueella. Tänä keväänä joutsenet ovat saaneet palloja suojakseen muun muassa Hattulassa.

Kaupunkien ja taajamien ulkopuolella valtaosa sähköverkosta on edelleen pylväiden varassa sähköjohtona. Joutsenille sähköjohdot voivat olla turman paikka lentoonnousu- ja laskupaikoilla. (HäSa)

Menot