Uutiset

Elinkautinen vanhalla kolmostiellä

Tänään sunnuntaina tulee tasan 50 vuotta siitä, kun janakkalalainen Lauri Tanner aloitti vanhan kolmostien tekemisen Janakkalan Punkassa.

Tanner veistelee, että työskenteli vankien kanssa sen aikaisen elinkautisen eli 12 vuotta. Hän nimittäin toimi vangeille työnjohtajana aina vuoteen 1967 asti, jolloin tie saatiin valmiiksi.

Tannerin hommiin kuului kolmostien rakentaminen Riihimäki-Valkeakoski välillä. Ensin töissä oli mukana maanviljelijöitä hevosineen, mutta suururakka sai vauhtia, kun maailmanpankin rahoilla hankittiin kunnon koneita.

– Koko työmaa Helsingistä lähtien oli ihmeellinen kokonaisuus. Työmaita oli useita ja sen aikaisilla välineillä saimme tehtyä näin hyvän tien. Nykyään ei enää tällaisia teitä näe.
Materiaalit olivat ensiluokkaisia, Tanner muistelee.

Vangit leireissä, Tanner maatalossa

Tanner kertoo, että olo oli kuin orpopirulla, kun Tielaitoksen päällikkö toi hänet ja yhden työkaverin Punkkaan ja sanoi, että tässä teille työmaa.

– Majoittumisesta ei ollut mitään tietoa. Menimme yhteen taloon ja väsytimme kolme tuntia isäntäväkeä, jotta saimme yösijan. Sitten asuimmekin kaksi kuukautta heidän luonaan. Myöhemmin kävin jo kotoa käsin työmaalla.

Työmaalla oli noin 80 vankia, jotka nukkuivat leireissä.

– Töitä tehtiin ympäri vuoden. Sellaista pakkasta ei ollut, että töissä ei olisi oltu. Leirejäkin oli pitkin työmaata kuin sieniä sateella.

Vaikka vangeissa oli kovan luokan rikollisia, tienrakennuksessa vältyttiin konflikteilta.

– Pärjäsin vankien kanssa hyvin, mutta kyllä sitä nuorena miehenä joskus mietti, että otanko vai lähdenkö. Ei se aina herkkua ollut, mutta mentaliteetti työmaalla oli hyvä.

Tunnelmasta piti huolen myös automies Nipa Mantila, jonka kommellukset naurattavat vieläkin Tanneria.

– Kerran Mantilalta hajosi auto työmaalla. Itse olin silloin Hämeenlinnassa. Hänen autoaan hinattiin ja Nipa huomasi minut kävelemässä tienposkessa ja huusi ikkunasta: Late, perse levis!

Päivän lehti

19.1.2020