fbpx
Uutiset

Elintarvikealan työntekijät lakkoon – "Pehmeät keinot on nyt käytetty"

Päivän mittaiseen lakkoon osallistuu yli 4 500 elintarvikealan työntekijää. Työntekijöiden lakko järjestetään 3. lokakuuta.
Elintarvikealan lakkoon osallistuvat muun muassa Atrian yksiköt Seinäjoelta, Kauhajoelta ja Forssasta.

Suomen Elintarviketyöläisten liitto SEL järjestää poliittisen lakon vastalauseena hallituksen suunnitelmille heikentää irtisanomissuojaa pienissä yrityksissä. Elintarvikealan työntekijät ovat lakossa 3. lokakuuta.

SEL on ensimmäinen liitto, joka on päätynyt suoraan poliittiseen lakkoon.


Tähän mennessä
monet muut ammattiliitot ovat vastustaneet irtisanomissuojan heikentämistä pienissä yrityksissä lähinnä ylityö- ja vuoronvaihtokielloilla.

– Pehmeät keinot on nyt käytetty, eikä niillä ole ollut vaikutusta. On käytettävä kovempia keinoja, liiton puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo Lännen Medialle.

Kuntonen kertoo, ettei ylityökielto ole enää riittävä keino vastustaa irtisanomissuojan heikentämistä, joten elintarviketyöläisten liitto päätyi harkinnan jälkeen tarttumaan suoraan lakkoaseeseen.

– Me totesimme, että poliittinen lakko on meidän tapamme toimia, eikä hallitus ole jättänyt muita keinoja. Tässä maassa on paljon hyviä työnantajia ja yrityksiä, jotka eivät tällaista lakia tarvitse, eikä tolkuttomien työnantajien vuoksi tällaista lakia tarvitse säätää, Kuntonen toteaa.


Lakkoon menee
4 500 elintarvikealan työntekijää, mikä on noin viidennes SEL:n työehtosopimusten piirissä elintarvikealan yrityksissä työskentelevistä työntekijöistä.

– Käytännössä pienten työpaikkojen työntekijät olisivat jatkuvalla koeajalla ja eläisivät epävarmuudessa, Kuntonen lisää.

SEL kertoo, että liitolla on valmiudet laajentaa poliittisia työtaisteluita yhdessä muiden SAK:laisten ammattiliittojen kanssa, jos hallitus ei vedä pois esitystään irtisanomissuojan heikentämisestä.

Ensimmäisessä vaiheessa lakossa on isoja elintarvikealan työpaikkoja eri puolella Suomea.

– On tärkeää, että isojen työpaikkojen työntekijät torjuvat irtisanomissuojan heikentämisen jo tässä vaiheessa, ennen kuin laki on säädetty, koska sen jälkeen alkaa varmasti puhe siitä, että irtisanomissuojan tulee olla yhtä heikko kaikenkokoisissa yrityksissä, Kuntonen lisää.

Näissä paikoissa lakkoillaan

  • Atrian Seinäjoen, Kauhajoen ja Forssan yksiköt
  • HKScanin Forssan, Vantaan, Outokummun ja Mikkelin yksiköt
  • Eviran alaiset lihantarkastajat
  • Lakko ei koske siipikarjatuotantoa
  • Fazer Makeisten Vantaan ja Lappeenrannan yksilöt
  • Orkla Confectionery & Snacks/Pandan Vaajakosken yksikkö
  • Saarioisten Sahalahden ja Huittisten yksiköt
  • Hartwallin Lahden yksikkö
  • Olvi Iisalmen yksikkö
  • Sinebrychoff Keravan yksiköt

 

Uutista päivitetty kauttaaltaan 27.9.2018 klo 13.55. Lisätty tiedot lakon piirissä olevista yrityksistä

Menot