Kolumnit Uutiset

Elomessut sopii Kantolan tapahtumapuistoon

Jos Kantolan tapahtumapuistosta tulee totta, niin kuin nyt näyttää, puistoon sopii paljon muutakin kuin kovaäänisiä konsertteja.

Paikka sopii oikein hyvin esimerkiksi Elomessuille, joka joutuu lähivuosina etsimään itselleen uuden paikan.

Messutapahtumaa ei voida enää mitenkään järjestää nykyisessä paikassaan, jos ja kun Hämeenlinnan Eteläranta rakennetaan asunnoille.

Viikonloppuna katselin Elomessuja ensi kerran yhdistysteltasta, enkä vain messuvieraana. Olin Sibelius-Seuran teltassa koko lauantain ja osan sunnuntaita ja näin, miten ahdas nykyinen paikka on suurelle yleisötapahtumalle.

Elomessut keräsi 45 000 ihmistä, joka on suunnilleen 5000 enemmän kuin viime vuonna. Käytävillä oli välillä melkoinen tungos ja parkkipaikat kaukana.

Etelärannan etuna on se, että sinne pääsee kävellen kaupungin keskustasta. Harva noista 45 000 ihmisestä kuitenkaan asuu ruutukaavalla, joten tapahtumaan on tultava autolla tai ainakin polkupyörällä.

Yhtä hyvin ihmiset voivat ajaa Kantolaan, jossa on tilaa autoille ja ihmisille. Syöttöbusseilla tapahtumiin pääsee vallan helposti.

Etelärannalle on parempaakin käyttöä. Sibelius-aktiivi Eino Örlund jo ehdotti aikoinaan Hämeenlinnaan konserttitaloa suunnilleen siihen, minne uimahalli sittemmin rakennettiin.

Kaupungin viisaat päättivät toisin. Etelärannasta tuli rakennusten sisälle keskittynyt urheilukeskus ja kauppakeskittymä, joka ei käytä hyväkseen upeita rantoja.

Uimaranta siellä on, mutta muuten ranta näyttää rumalta joutomaalta. Eteläranta ei todellakaan ole mikään kaupungin käyntikortti, vaikka sen pitäisi olla.

Verkatehtaan konserttitalo rakennettiin hyvälle paikalle Hopeaseppien sillan toiselle puolelle. Vanajaveden ranta Verkatehtaan kohdalla on kuitenkin rakentamaton ja vapaasti kaupunkilaisten käytössä.

Rantojen pitää pysyä samalla tavalla Etelärannassa kaupunkilaisten vapaassa käytössä.

Kannatan siis alueen rakentamista, vaikka joukko arvostamiani kaupunkilaisia on toista mieltä. He keräävät nimiä vetoomukseen, jossa vaaditaan rakentamisen siirtämistä myöhempiin aikoihin.

Kuitenkaan ei ole mitään takeita, että tulevat sukupolvet osaavat rakentaa Etelärannan fiksummin kuin nykyiset. Meidän on nyt aika vaikuttaa siihen, että toimitaan viisaasti ihmisten ja luonnon ehdoilla.

Hämeenlinna kasvaa ja uudet asukkaat tarvitsevat koteja myös keskustaan. Ainoa kasvusuunta keskustassa on Eteläranta, joten alueen nykyisiä toimintoja täytyy siirtää toisaalle.

Hämeenkaari on elinkaarensa päässä ja kohta se puretaan. Miksei uutta liikuntahallia voisi rakentaa Kantolaan, jossa se palvelisi kaupungin eteläosan ihmisiä ja myös uudistuvia Elomessuja.