Uutiset

”Elop melkein tappoi itsensä Nokian vuoksi”

Tie helvettiin on todellakin kivetty hyvillä aikomuksilla: Nokian hallitus suhtautui kielteisesti Android-käyttöjärjestelmään siirtymiseen muun muassa siksi, että pelkäsi sen syövän enemmän työpaikkoja kuin Windows Phone.

Vielä loppuvuodesta 2010 Google halusi kovasti Nokian mukaan Android-yhteisöön. Toisin kuin julkisuudessa on kerrottu, amerikkalaisyhtiö olisi ollut valmis tekemään suuriakin myönnytyksiä.

Nokialle ei kuitenkaan luvattu käteistä rahaa.

Microsoftilta sitä oli luvassa, ja tämä käänsi lopullisesti suomalaisyhtiön kelkan.

Pekka Nykäsen ja Merina Salmisen tiistaina julkistettu Operaatio Elop käy läpi Nokian matkapuhelinliiketoiminnan viimeiset vuodet ja kiistellyn toimitusjohtajavalinnan.

– Stephen Elopilla on poikkeuksellisia kykyjä siinä, miten hän jaksaa innostaa muita ihmisiä ja tehdä töitä. Yksi haastateltava totesi, että Elop miltei tappoi itsensä pelastaakseen Nokian. Hänen tuntuu kuitenkin olevan vaikea myöntää virheitään, Kauppalehden kehityspäällikkönä toimiva Nykänen luonnehtii.

Nokialle Elop oli virhevalinta. Hänet valitsi hallitus, jonka mobiiliosaaminen oli vähintäänkin ohutta, ja jota Jorma Ollila dominoi.

Tätä taustaa vasten tulee ymmärtää myös toimitusjohtajan pahin virhe: ”palavan lautan” nimellä tunnettu, sisäiseksi tarkoitettu muistio sekä kömpelö ilmoitus Symbian-käyttöjärjestelmän alasajosta.

– Yksikään haastateltava ei uskonut Symbianin pidempiaikaiseen eloonjääntiin. Alasajon olisi kuitenkin voinut tehdä hallitusti, pitkän linjan toimittaja sekä nykyinen viestintäkonsultti Salminen tiivistää.

Yritysbisneksestä tullut Elop ei todennäköisesti ymmärtänyt, miten lyhyt kuluttajatuotteen elinkaari on. Ja kun kaikki munat yhteen koriin -strategia oli toiminut aiemmin, niin miksei Nokiallakin?

Elopin rooliin ”Microsoftin myyränä” ei uskonut kukaan haastatelluista: Windows Phonella oli kannattajia myös yhtiön hallituksessa ja muussa johdossa.

Sinänsä lupaavaan alustaan siirryttiin kuitenkin vain muutaman kuukauden selvitystyön jälkeen, ja sen tekniset puutteet tulivat myöhemmin ikävänä yllätyksenä monelle nokialaiselle.

Elopin kiistaton ansio on, että hän piiskasi Olli-Pekka Kallasvuon jäljiltä pöhöttyneen koneiston valmistamaan ensimmäiset Lumiat puolessa vuodessa. Mutta kehnoon Lumia-myyntiin katkesi myös henkilöstön selkäranka.

Koska Windows Phone ei taipunut sadan euron hintaluokkaan, Nokia aloitti kesällä 2011 projektin nimeltään Meltemi. Tarkoitus oli rakentaa uusi käyttöjärjestelmä halpapuhelimiin.

Nimi on tuttu, mutta tähän asti pysyi salassa, että Nokia kehitti myös Meltemi-tablettia. Seitsentuumaisen laitteen oli tarkoitus valloittaa kehittyvien maiden markkinat. Meltemi haudattiin rahanpuutteen vuoksi. Projektista ei vieläkään juuri puhuta.

Toinen hiljaisuuden muuri ympäröi Nokian talvella 2014 julkaisemia X-puhelimia, jotka käyttävät Androidia. Selvää ei ole, oliko kyseessä esimerkiksi keino painostaa Microsoftia.

– Emme saaneet selville edes sitä, alkoiko X-projekti esimerkiksi Meltemin korvaajaksi, Nykänen kertoo.

Nokiaa ei sittenkään tappanut iPhone, vaan 50 euron aasialainen Android-puhelin:

– Peruspuhelinbisneksen menettäminen oli se viimeinen niitti, Salminen tiivistää.

Asiasanat