Uutiset

Elviksen veli ja muut vasurit

Espanjassa on päätetty puuttua lasten katseluaikaan lähetettävien televisio-ohjelmien sisältöön. Lapsille ei saa näyttää ohjelmia, jotka sisältävät väkivaltaa, kiroilua ja salatieteitä.

Tämä on varmasti aiheellista, mutta välillä tuntuu siltä, että salatieteitä eli huuhaata voisi rajoittaa myös aikuisten ohjelmista.

Aina on niitä, jotka uskovat, että kaikki lehdessä kirjoitettu ja tv:ssä kerrottu on totta. Siunaillaanhan Apu-lehdessä seikkailevan eduskunnan naisverkoston viinankulutustakin tämän tästä.

Viihteellistyminen läpäisee kaikki elämänalueet, myös tieteen, ja samalla tieteestä on tullut mainonnan ja viihteen aineistoa. Kaikille ovat mainoksista tuttuja ”tieteellisesti” tehokkaiksi todistetut laihdutuslääkkeet ja hiusten kasvua edistävät uutteet.

Tämä on vielä aika harmitonta, sillä melkein jokainen osaa jättää nämä ”tiedeuutiset” omaan arvoonsa. Tieteenä esitetään kuitenkin monenlaista muutakin huuhaata, jota on vaikeampi sellaiseksi tunnistaa.

Viimeksi huuhaa-rajoitus tuli mieleen, kun jäin seuraamaan tv-dokumenttia Kaksosten mysteeri. Se kertoi heti nimeään myöten, missä mennään: ohjelmassa esitettiin toinen toistaan merkillisempiä väitteitä, jotka ”kaksostutkimus” on ”osoittanut todeksi”.

Dokumentissa sivuttiin esimerkiksi identtisten kaksosten merkitystä geenitutkimukselle, mutta ohjelman pääpaino oli sensaatioilla, joita ei perusteltu mitenkään.

Katsojille kerrottiin, että kaikki vasenkätiset ovat voineet olla alunperin kaksosia, mutta joiltakin pari on poistunut kohdusta raskauden alkuvaiheessa! Elviksen luovuus taas kumpusi syyllisyydestä, jota hän tunsi, koska hänen kaksosveljensä kuristui ennen synnytystä hänen napanuoraansa! Rikoksen poluille ajautuneet kaksoset puolestaan osoittavat, että taipumus rikollisuuteen piilee geeneissä!

Erityisesti tuo viimeinen väite jäi ärsyttämään, koska siinä yhteiskunnallinen ongelma redusoidaan yksilön ja jopa geenien ongelmaksi.

Samalla unohdetaan, että identtisiä kaksosia yhdistää muutama muukin asia kuin geenit: kotiolot, kasvatus, kasvuympäristö, sosiaaliset kontaktit ja usein myös koulutus. Näiden esiintuominen olisi tietysti latistanut raflaavan tutkimustuloksen.

Kaksosohjelma on vain yksi esimerkki dokumenteista, joita tv:stä tulvii. Niissä hämmästellään jotakin yksittäistä ilmiötä, ja vedetään siitä railakkaita johtopäätöksiä. Jos tiede muuttuu osaksi viihdeteollisuutta, tällaisten ohjelmien määrä vain lisääntyy.

Samalla vaarana on se, että viihteellistyminen alkaa vaikuttaa tutkimustyöhön ohjaamalla sitä mediaseksikkäille aloille. Näkyyhän tämä jo nyt esimerkiksi lääketieteellisessä tutkimuksessa: länsimaiden elintasosairauksiin etsitään parannusta isolla rahalla, mutta kehitysmaissa riehuvia tauteja ei saada kuriin. Viagra kyllä keksittiin, mutta aidsiin ei löydy lääkettä.

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic