fbpx
Uutiset

Ely-keskus rajoitti halpabussien liikennöintiä Hämeenlinnassa

Halpabussiyhtiö Onnibus aloittaa liikennöinnin Helsingin ja Tampereen välillä 4. kesäkuuta.

Uudenmaan ely-keskus myönsi reittiliikenneluvan Onnibus Oy:lle ja Tilausliikenne Atro Vuolle Oy:lle, jonka bussi liikennöi Onnibusin väreissä. Viimeinen este luvan myöntämiselle poistui, kun Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta hylkäsi Linja-autoliiton ja Matkahuollon tekemän kunnallisvalituksen Postitalon pysäkin käyttämisestä kaukoliikenteeseen.

Ely-keskuksen päätökseen liittyy kolmen vuoron kohdalla rajoituksia, jotka hankaloittavat liikennöintiä Hämeenlinnan ja Helsingin välillä. Tampereen Koilliskeskuksesta kello 6 aamulla lähtevällä vuorolla bussiin ei saa ottaa enää matkustajia Parolan pikavuoropysäkin jälkeen. Vastaavasti Helsingistä kello 16.30 ja kello 20 lähtevillä vuoroilla kyydistä voi jäädä pois vasta Parolan liittymän pysäkillä.

Vastaavia rajoituksia ei ole Helsingin ja Turun välisessä halpabussiliikenteessä, joka niin ikään käynnistyy kesäkuun alussa.

Vanhojen suojelua

Onnibus Oy:n toimitusjohtaja Pekka Möttö sanoo ely-keskuksen suojelevan vanhoja liikennöitsijöitä.

– En haluaa moittia ely-keskusta, joka on ollut tiukassa raossa. Kokonaisuudessaan päätös on kuitenkin hyvä.

Möttö näkee sääntelyn purkamisen pienten linja-autoyritysten voittona.

– Suomessa on yli tuhat linja-autoyritystä. Yksinoikeuksien takia kourallinen suuria yhtiöitä on pitänyt linjaliikenteen itsellään ja pienet perheyritykset on rajattu tilausajoihin.

Joukkoliikenteen asiantuntija Laura Langer Uudenmaan ely-keskuksesta sanoo Hämeenlinnaa koskevien rajoitusten perustuvan joukkoliikennelakiin, jossa puhutaan liikennöitsijöitä uhkaavasta vakavasta ja jatkuvasta haitasta.

– Tässä yhteydessä viitataan matkustajakatoon, joka voi kohdata vanhoja liikennöitsijöitä. Rajoitukset ovat voimassa siihen asti, kunnes nykyiset reittiliikenneluvat päättyvät.

Arkipäivisin Helsingin ja Tampereen välisellä reitillä on tarjolla kolme edestakaista halpabussivuoroa. Lauantaisin ja pyhisin ajetaan yksi edestakainen vuoro päivässä. Rajoituksia lukuunottamatta käytössä ovat kaikki pikavuoropysäkit.

Helsingissä Onnibussin pysäkki on Mannerheimintiellä Postitalon kohdalla. Tampereella reitti kulkee Hervannan ja Kaukajärven kautta Linnainmaan Koilliskeskukseen. Hämeenlinnassa halpabussi pysähtyy linja-autoasemalla. (Häsa)

 

Menot