Kolumnit Uutiset

Emalinen pesuvati ja muut etuudet

Valtio lahjoittaa tänään minulle rahaa 104 euroa ja 19 senttiä. Vaan ei ehkä enää kauan. Onhan hallitus julkisten menojen sopeuttamiseksi pohtinut verottomana maksettavan lapsilisän verollepanoa tai maksetun summan pienentämistä.

Verottamisessa malliksi on väläytetty lapsilisien verollepanoa tasokorotuksen jälkeen. Malli suosisi pienituloisia ja olisi epäedullinen suurituloisille ja ehkä myös monilapsisille perheille. Leikata voisi hallituksen vaihtoehdoissa myös sisarkorotusta.

Kansaneläkelaitos eli Kela maksaa lapsilisää alle 17-vuotiaista Suomessa asuvista lapsista. Ensimmäinen lapsilisä tipahtaa tilille vauvan syntymää seuraavana kuukautena ja lisää on luvassa sen kalenterikuukauden loppuun, jolloin lapsi täyttää 17 vuotta. Lapsilisää on Suomessa maksettu vuodesta 1948 lähtien.

Yhdestä lapsesta maksetaan tällä hetkellä lapsilisää siis melkein 105 euroa. Lapsilisän määrä kasvaa lapsiluvun mukaan. Eli kahden lapsen perheessä ensimmäisestä lapsesta saa lapsilisää sen melkein 105 euroa ja toisesta hieman yli 115 euroa. Kolmilapsisessa perheessä siitä kolmannesta lapsesta valtio lihottaa perheen kukkaroa muutaman sentin yli 146 eurolla.

Neljäs lapsilisään oikeutettu lapsi saa samassa perheessä reilut 168 euroa. Viides lapsi onkin valtiolle jo rapiat 189 euron arvoinen. Viiden lapsen perhe voi siis saada lapsilisää kuukaudessa nopeasti laskettuna yli 700 euroa.

Oli lapsia viisi tai yksi, niin lapsilisän kokoisen rahasumman saa tuiki tavallisessa perheessä kyllä kuukauden aikana kulumaan lapsen omiin hankintoihin. Omassa tuttavapiirissäni ovat harvassa ne taloudet, joissa lapsilisä talletetaan lapsen pankkitilille odottamaan tulevaisuuden hankintoja tai peräti opiskeluvuosia. Näitäkin perheitä toki on, sillä lapsilisää maksetaan tasapuolisesti tuloja ja varallisuutta laskematta.

Lapsilisä oli ensimmäinen laaja toimeentuloturvan muoto Suomessa. Lapsilisän verottaminen olisikin varsinainen täsmäisku nykymallisen hoivayhteiskuntamme tarjoamaan perusturvaan.

Jos Kelan verottomia etuuksia nyt ryhdytään leikkaamaan, niin mitä leikataan seuraavaksi? Lapsilta löytyy muutakin nipistettävää kuin lapsilisät. Auttaisiko kansantaloutta, jos äitiyspakkauskin laitettaisiin verolle?

Äitiyspakkaus on Suomessa 1930-luvun äitiysavustuksen perintöä. Vuonna 1938 äitiysavustusta sai 450 silloista markkaa joko rahana tai muuna avustuksena. Vuodesta 1949 äitiyspakkaus on jaettu kaikille äideille tulotasosta riippumatta.

Yhä lähes jokainen äiti valitsee pahvilaatikollisen vaatteita ja muuta tavaraa eikä vaihtoehtoista 140 euron rahasummaa. Kelan hoivissa äitiysavustus on ollut vuodesta 1994 lähtien.

Takautuvasti veroja ei sentään peritä, ei rahana eikä tavarana. Saan siis edelleen pitää oman vauva-aikaisen 1960-luvun äitiyspakkauksesta tulleen emalisen pesuvatini.