Uutiset

Emännällä on ystävä

Tarja Halonen sanoi tuntevansa maaseudun ongelmat perehdyttyään niihin perusteellisesti kiertelemällä presidenttikautenaan farmarinäyttelyissä. Lisävalaistusta hän sanoi saaneensa myös pohjalaisemännän koskettavasta kirjeestä.

Epäillä sopii, ettei ikänsä Helsingissä asuneen stadin friidun tuntemus tuolla oppimäärällä voi kovin syvällistä olla, vaikka sukuun on naitukin sikatila.

Farmarinäyttelyt pidetään useimmiten kaupungissa keskellä suloisinta suvea. Niihin maaseutu tuo esille vain parastaan, valiokarjansa, mallitilansa, uusimmat koneensa ja menestystekijänsä.

Arki huolineen jätetään kotikonnuille edes niiksi pariksi päiväksi kun tullaan näyttelykaupunkiin uutta oppimaan ja rentoutumaan.

Näyttelyssä ei kerrota miten selviytyä ympäri vuoden arjesta, kun lähin kauppa on kymmenien kilometrien, koulu, lääkäri tai poliisi jopa satojen kilometrien päässä. Ei myöskään sitä, että vapaapäivät, vuosi- tai edes sairasloma eivät ole maanviljelijälle saavutettu etu. Talon työt on tehtävä ja karja hoidettava joka päivä.

Pellollekin on mentävä vaikka viimeisillä voimillaan silloin kun sää sallii.

Varmaa maataloudesta elantonsa saavalle on vain epävarmuus tulevaisuudesta.

Tarja Halosella olisi ollut vuosikymmeniä aikaa perehtyä maaseudun elämään SAK:n lakimiehenä, kansanedustajana ja ministerinä.

Julkisuudessa hänen on kuultu usein vaativan suomalaisia auttamaan muiden maiden kansalaisia parempaan elämään.

Kotimaan maaseudun ongelmiin hänen kiinnostuksensa näyttää virinneen vasta nyt vaalien toisella kierroksella.

Nähtäväksi jää riittääkö kiinnostusta vielä vaalien jälkeenkin äänestyksen tuloksesta riippumatta.

Maria Aaltonen-Astren

Sirkus Mattila

Saulin Enkelit

Hämeenlinna

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic