Uutiset

Emännän ilot ja Koskelan konekiväärit syöksevät tulta uutenavuotena

Rakettikauppiaiden mainoksia katsellessa ei aina tiedä, mitä myydään. Onko emännän ilot, Tiinan turbosuihku tai Säkenöivä sulttaani raketti vai seksilelu?

Karjala takaisin heti, Iso paha tanskalainen, Stalin, Koskelan konekivääri ja Rautaa taivaalle ovat taas rakettitarjonnan sotaisinta päätä.

Erikoinen piirre rakettien mainonnassa on tällainen muka-huumori. Sitä paitsi lukihäiriöinen marakattikaan ei pysty kirjoittamaan mainostekstejä vahingossa niin väärin kuin jotkut tekevät ihan tarkoituksella.

Yhtä kaikki. Raketit käyvät joka vuosi kaupaksi, ja niistä tykkäävät monet pienet ja isot pojat – ja jotkut tytötkin.

Loppuviikosta vilkastuu

Tämän uudenvuoden rakettikauppa käynnistyi ainakin Hämeenlinnassa verkkaisesti tiistaina.

Säästökarien Tiiriön myymälän myyjä Linda Saarnio lupaa, että loppuviikosta vilkastuu. Tiistaiaamu oli varovaista käynnistelyä.

-Tavallinen ostos on joukko halpoja raketteja ja yksi kalliimpi pata, hän kertoo.

Keskiostos on Linda Saarnion mukaan 30-40 euroa, mutta ostosten hinta vaihtelee vitosesta 300 euroon.

-Muuan asiakas osti tänä aamuna joukon kalliita patoja noin 300 eurolla. Nämä myyntiajan ensimmäiset ostajat ovat usein isiä lastensa kanssa. Selvästi ostetaan lasten toiveiden mukaisia ilotulitteita, pienempiä patoja.

Ainakaan tiistaina aamupäivällä asiakkaat eivät olleet kiinnostuneita turvallisuuskysymyksistä, vaan rakettien ja patojen ominaisuuksista. Osa liikkeistä antaa isompien ostosten mukana suojalasit kaupan päälle, muuten ne maksavat euron verran. Rakettien laukaisutelineitä ei vielä aamutuimaan ollut Säästökareilta mennyt.

Kun yksi aloittaa, alkaa tulitus

Hämeenlinnalainen Kimmo Jussila tuli tiistaina rakettikaupoille ennen töihin menoa.

-Halpaa ja paukkuvaa pitää olla. Ollaan aikuisten kesken uutenavuotena, ja raketit ammutaan heti kun on pimeää, mutta varaslähtöä ei oteta. Rakettibudjetti on viisi kymppiä.

Euron maksavia Thunder king -paukkuja Jussila ottaa härnäyspaukuiksi, joilla naapureita herätellään liikkeelle omine raketteineen.

-Joku kun aloittaa naapurustossa, alkaa tulitus muillakin, hän kertoo.

Samu Kuronen kahmi mukaansa ison satsin raketteja. Kertaostoksen hinta oli kuusi kymppiä, mutta hänpä olikin käynyt jo kahdessa muussa rakettikaupassa ja aikoi vielä käydä hakemassa yhden ison padan.

-Tänä vuonna käytän ilotulitteisiin 200 euroa, mikä on tavanomaista vähemmän. Niitä on kiva ostaa pippaloihin, kun muut eivät osta, hän paljastaa. (HäSa)