Uutiset

Emmanuel Macron lupasi korottaa minimipalkkoja rauhoittaakseen keltaliivien kapinaa

Ranskan presidentti myös leikkaa eläkeläisten veroja. Hän ei kuitenkaan aikonut tehdä u-käännöstä uudistuspolitiikassaan.
Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti tv-puheen keltaliivien levottomuuksien takia Élysée-palatsissaan myöhään maanantai-iltana.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti myöhään maanantai-iltana pitämässään tv-puheessa korottavansa minimipalkkoja ja leikkaavansa eläkeläisten veroja. Tällä Macron pyrkii rauhoittamaan viikkoja jatkuneita väkivaltaisia levottomuuksia, jotka ovat haastaneet hänen valtansa maassa.

Ensimmäisessä puheessaan Ranskan vuosiin pahimpien levottomuuksien aikana Macron yrittä vaikuttaa nöyrältä niiden syytösten edessä, joiden mukaan hänen johtamistyylinsä ja talouspolitiikkansa olivat jakaneet kansan kahtia.

Hän kuitenkin kieltäytyi perääntymästä uudistuspolitiikastaan, jossa hän aikoi edetä ensi vuonna eläkkeiden, työttömyyskorvauksien ja julkisten menojen uudelleenjärjestelyssä.

– Me reagoimme taloudellisiin ja sosiaalisiin ongelmiin vahvoilla toimilla, leikkaamalla veroja nopeammin, pitämällä menomme kurissa, mutta ilman u-käännöstä, Macron sanoi 13 minuuttia kestäneessä tv-puheessaan.

Myönnytykset maksavat miljardeja

Hänen vastauksensa tuli kaksi vuorokautta sen jälkeen kun keltaliiviset protestoijat olivat ottaneet yhteen poliisien kanssa polttaen autoja ja ryöstellen kauppoja. Keltaliivien protestit alkoivat kapinana korotettuja polttoainehintoja vastaan.

Macronin myönnytykset maksanevat valtiolle miljardeja euroja. Macron kertoi nostavansa minimipalkkaa sadalla eurolla kuukaudessa ensi vuonna ilman lisäkuluja työnantajille.

Alle 2 000 euroa kuussa saavat eläkeläiset näkevät tämän vuoden korotuksen verojen leikkauksena. Presidentin suosio on laskenut erityisesti eläkeläisten keskuudessa.

– Me pyysimme liikaa eikä se ollut reilua, Macron sanoi.

Virkamiesten mukaan toimenpiteet maksaisivat Ranskan valtiolle 8–10 miljardia euroa.

Macronin ongelmana oli vakuuttaa keskiluokka ja työväestö siitä, että hän on kuullut heidän vihansa ilman että hänen voitiin syyttää antautuneen katumellakoiden edessä.

Joutui korjailemaan lausuntojaan

40-vuotias entinen investointipankkiiri oli myös pakotettu korjaamaan hyvinvointivaltiota koskevia lausuntojaan, jotka olivat saaneet hänet näyttämään ylimieliseltä.

– Olen saattanut antaa vaikutelman, että minä en välittänyt siitä, että minulla oli muita ensisijaisia huolia. Tiedän loukanneeni joitakin teistä sanoillani, hän kertoi.

Macronin poliittiset vastustajat, jotka eivät ole toistaiseksi saaneet hyötyä johtajattomasta keltaliivikapinasta, pitivät Macronin reaktiota riittämättömänä.

– Emmanuel Macron luuli että antamalla vähän rahaa hän tyynnyttäisi kansalaisten kapinan, sanoi Jean-Luc Mélenchon, äärivasemmistolaisen La France Insoumisen johtaja.

Hän uskoi protestien jatkuvan ensi lauantaina.

Myös yksi keltaliiviliikkeen kasvoista oli epäileväinen.

– Mitä tulee sisältöön, nämä ovat puolikkaita toimia. Me tunnemme, että Macron voi antaa paljon enemmän, sanoi France 2 -tv-kanavalle Benjamin Cauchy, joka tapasi Ranskan johtajan viime viikolla.