fbpx
Uutiset

"En ole moisia valituksia kuullut"

Johtajaylilääkäri Markku Järvinen kertoo, ettei hänen kuuluviinsa ole kantautunut tyytymättömyyttä sairaanhoitopiirin kilpailutusperiaatteista.

-En ole moisia valituksia kuullut. Se on tietysti palveluntarjoajan ongelma, jos he eivät pysty vastaamaan tarjouspyyntöön tai haluaisivat toisentyyppisen tarjouksen. Noudatamme hankintalakia, ja teemme sen mukaiset kilpailutukset.

Järvinen myöntää, että sairaanhoitopiiri on kilpailuttanut ja ostanut palveluita yksityiseltä sektorilta harvakseltaan.

-Ostopalveluita on hankittu hoitojonojen purkamiseksi hyvin vähän. Jonojen lyhentäminen on tapahtunut toimintaa tehostamalla ja oman henkilöstön tekemillä lisätöillä.

Järvinen ei allekirjoita näkemystä, jonka mukaan palveluiden ostaminen olisi edullisempaa, kuin ylitöiden teettäminen omalla henkilöstöllä.

-Varmasti joitain toimenpiteitä on mahdollista saada ostopalveluna edullisemmin. Tietyillä erikoisaloilla on siitä parhaillaan selvitys käynnissä.

Järvisen mukaan tulevaisuudessakin tulee pyrkiä hoitamaan mahdollisimman suuri osa terveydenhuollosta julkisina palveluina.

-Miksi palveluita pitäisi tuottaa kalliimmalla hinnalla, ja tukea julkisin verovaroin yksityistä liiketoimintaa? Se ei ole missään tapauksessa järkevä tavoite.

Jono lyhentynyt hieman

Lokakuussa 2011 jonossa oli 2209 potilasta, joista 112 oli odottanut yli puoli vuotta.

Yli hoitotakuun määräämän ajan odottaneiden määrä saatiin laskemaan loppuvuodesta 2010 alle 50 potilaaseen, kunnes pitkään odottaneiden määrä alkoi jälleen viime kesänä kasvaa.

Järvisen mukaan leikkausjonon kasvu johtui voimakkaasti lisääntyneistä potilasmääristä.

-Tällä hetkellä leikkausjonotilanne on hallinnassa. Valtaosa leikkaukseen tulevista hoidetaan kuukauden tai kahden sisällä. Viimeisin yli kuusi kuukautta odottaneiden luku on 69, Järvinen sanoo.

Menot