Uutiset

En ole tavannut laiskaa opettajaa

Nimimerkin Hämeenlinnalainen veronmaksaja käsitykset siitä, että opettajat ovat laiskoja, eivätkä osaa muuta kuin valittaa, on uskomaton.

Et ole varmaan tullut ajatelleeksi, että jos luokassa on 40 oppilasta, niin ei voida missään tapauksessa puhua yksilöllisestä opetuksesta. Helpommallahan opetettaja pääsee suuressa luokassa, kun kukaan ei edes oleta, että hän ottaisi oppilaita yksilöinä huomioon.

Opettajat laativat myös usein itse luokalleen kokeet, joten jos he olisivat saamattomia, niin voisivat vaikka tehdä kokeisiin pelkkiä raksi ruutuun- tehtäviä. Olen jokseenkin varma, että kokeiden tarkastaminen on kuitenkin yksi kevyimmistä opettajan työhön liittyvistä tehtävistä.

Minulla oli peruskoulussa aivan uupunut opettaja, joka ei osannut muuta kuin haukkua meitä oppilaita. Erään vuoden pelasti luokallemme tullut kouluavustaja, joka vähän pehmitti ilmapiiriä ja oli meille oppilaille tuki ja turva. Joten kouluavustajat (lue: kovaa työtä) ovat hyödyksi niin oppilaille kuin opettajille.

Opettajan työ esimerkiksi ala-asteella ei ole sitä, että huidotaan karttakepin kanssa taululla ja oppilaat istuvat tuppisuina ja kuuntelevat. Tässä puhutaan kasvavista lapsista, jotka ottavat jatkuvasti vaikutteita ulkopuolelta ja ovat toisinaan vauhdikkaampia kuin Duracell- puput.

Opettajalla on käsittämättömän suuri vaikutus oppilaisiinsa ja kaikki on kiinni opettajan asenteesta.

Olen tavannut tiukkoja, leppoisia, ja elämäänsä kyllästyneitä opettajia 12 vuoden koulu-urani aikana – en yhtäkään laiskaa.

Kyse ei taida olla siitä, että opettajat olisivat saamattomia- taidat itse olla yksi turhautunut valittaja muiden joukossa, joka ei kestä sitä, että elämä on kovaa. Jospa et purkaisia turhautumistasi ainakaan vastuullisen ammatin valinneisiin yhteiskuntamme hyväntekijöihin – maksavat opettajatkin veroja.

Sonja Kivelä

abiturientti

Hämeenlinna

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic