Kolumnit Uutiset

Enää emme kestä huonojakaan aikoja

Vanha mantra on, ettei Suomi kestä hyviä aikoja, mutta huonoina se kykenee yhdistämään voimansa ja ponnistamaan vaikeuksien yli.

Nyt tuo vanha totuus ei enää päde. Suomi ei kestä huonojakaan aikoja, eli emme entiseen tapaan kykene yhdistämään voimia ja nousemaan vaikeuksien yli entistä ehommaksi.

Suomi on elänyt jo seitsemän vuotta nollakasvun oloissa. Siitä huolimatta emme ole kyenneet rakentamaan laajalla yhteistyöllä selviytymisstrategiaa, jolla taittaisimme valtion velkaantumisen, saisimme työttömyyden laskuun ja viennin vetämään.

Päättäjämme panevat pään pensaaseen puhumalla kasvun alkamisesta, työttömyyden vähenemisestä ja siitä, ettei lisäleikkauksia tarvita.

Leikkauksia tarvitaan, jos emme saa työmarkkinoille globaalin kilpailun edellyttämiä joustoja ja yhdistämään palveluissa ja pätkätöissä työ- ja tukituloja.

Noiden toimien toteutumisesta ei näy merkkiäkään. Työllisyystyöryhmän loppuraportti oli yhtä tyhjän kanssa.

Mitä tapahtuu, kun me kasvavalla velalla ja jättityöttömyydellä kohtamme seuraavan globaalin talouskriisin?

Entinen valtiosihteeri Raimo Sailas arvioi Laman taittaja -kirjassaan, että vuosikymmenen loppuun mennessä rytisee. Hän luettelee riskeinä Donald Trumpin valinnan Yhdysvaltain presidentiksi, Deutsche Bankin ongelmat ja Italian talouden unohtamatta Kiinan ongelmia.

Sailas uskoo, että jokin näistä riskeistä realisoituu.

Entinen valtiosihteeri on talouden unilukkari, jollaista Suomi nyt kaipaisi. Ainakin tarvitsisimme poliittisia päättäjiä, joilla on kykyä arvioida kansainvälisiä riskejä ja niiden vaikutuksia omaan talouteemme.

Lähihistoria ei anna rohkaisevia esimerkkejä. Kun Yhdysvalloissa puhkesi finanssikriisi kahdeksan vuotta sitten, pääministeri Jyrki Katainen (kok.) sanoi, ettei kriisi koske meitä.

Seuraavana vuonna Suomen kansantuote putosi yli kahdeksan prosenttia!

Kun Harri Holkeri (kok.) nousi pääministeriksi vuonna 1987, hän puhui hallitusta rakennemuutoksesta.

Samalla kylvettiin laman siemenet vapauttamalla valuuttojen tuonti. Alkoi hallitsematon rahanjako, mikä johti sodanjälkeisen ajan syvimpään ja kovimpaan lamaan.

Jos poliittiset johtajamme nyt ryhtyvät voimallisesti puhumaan talouskasvusta ja voitetuista ongelmista, kannattaa aidosti huolestua.

Päivän lehti

5.12.2020

Fingerpori

comic