fbpx
Uutiset

Enemmän kuin torjuntavoitto

Sosiaalidemokraatit ja kokoomus kirivät selvästi kunnallisvaalien voittajiksi. Erityisen tyytyväinen tulokseen on puheenjohtaja Paavo Lipponen. Vuoden 2000 kuntavaaleissa keskusta oli maan suurin puolue, mutta nyt SDP keräsi kiistatta suurimman ääniosuuden. Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhanen tunnusti mukisematta puolueensa vaalitappion.

Ääniosuus ei kuitenkaan keskustan tapauksessa kerro alkuunkaan kaikkea puolueen vallasta. Vaikka keskusta menetti hieman – ehkä värittömän kampanjoinnin takia – kannatustaan, sillä on puolueista ylivertaisesti eniten valtuutettuja. Laskenta kertoo ajan kanssa koko totuuden, mutta ennakkoarvioiden perusteella 37 prosentilla valtuustojen tuoleista istuu vuoden alussa keskustalainen valtuutettu.

SDP:lle voitto oli tärkeä. Tuloksen jälkeen on päivänselvää, että sosiaalidemokraatit pyrkivät entistäkin pontevammin ykköspaikalle myös seuraavissa eduskuntavaaleissa. Demarit lämmittelevät ajatusta, että pääministerin salkku onkin vain tilapäisesti lainassa keskustalla ja Matti Vanhasella. SDP:n eteneminen oli myrskyvaroitus juuri keskustalle.

Kokoomuksen tuore puheenjohtaja Jyrki Katainen oli kuntavaaleissa heti tulikokeessa. Kokoomukselle kuntavaalin tulos on enemmän kuin torjuntavoitto. Eduskuntavaaleihin verrattuna kokoomus otti suuria askeleita eteenpäin ja se lisäsi kannatustaan myös vuoden 2000 kunnallisvaaleista. Ennen vaaleja julkaistujen mielipidekartoitusten perusteella SDP ja keskusta olivat tekemässä selvää rakoa kokoomuksen. Kuntavaalien tulos teki selväksi sen, että Suomessa on yhä kolme suurta puoluetta.

Kunnallisvaaleissa ei mitata hallituksen kannatusta. On kuitenkin selvää, että kansa ottaisi kuntavaaleissa kantaa myös tasavallan hallitukseen, jos äänestäjät olisivat siihen korostetun tyytymättömiä. Kuntavaalien valossa pääministeri Matti Vanhasen hallitus voi jatkaa työtään kuten tähänkin asti. Hallituspuolueet menestyivät vaaleissa hyvin, minkä seikan täytyy askarruttaa vaalivoittaja kokoomusta. Se olisi toki toivonut, että kansan tyytymättömyys hallitusta kohtaan olisi nostanut päätään jo kuntavaaleissa.

Vaalien jälkeen on valitettavan monen kunnan edessä harmaa arki. Vaalitaistelun iskulauseilla ja pikkunokkeluuksilla ei voida ratkaista kuntien ja kuntayhtymien keskeisiä ongelmia. Kuntien tulot ja menot on saatettava nykyistä paremmin tasapainoon verotusta kiristämättä ja palveluista tinkimättä. Tässä tehtävässä kolme suurta puoluetta kantavat poikkeuksellisen raskaan vastuun. SDP suorastaan pelotteli äänestäjiä palvelujen kilpailuttamisella sekä yksityistämisellä. Vaaleissa linja puri, mutta kunnissa demarivaltuutettujen on oltava mukana kehittämässä uusia ratkaisumalleja palvelujen turvaamiseksi.

Kuntavaalit olivat pienille puolueilla kylmää kyytiä. Vasemmistoliitto hävisi jälleen Suvi-Anne Siimeksen johdolla vaalit. Vihreiden läpimurto jäi näissäkin vaaleissa haaveeksi.

Menot