Uutiset

Enemmän Sadea kuin Miljoonasadetta

Laulaja-lauluntekijä Simo Naapurin mielestä muusikon elämä etenee sykleissä. Välillä on hirveää haipakkaa, sitten pitkäänkin hiljaista.

Naapurilla on menossa kiireinen kausi.

Hämeenlinnalainen kustantamo Päivä Osakeyhtiö julkaisi jouluksi Naapurin kappaleita sisältävän Naapurin joulu -levyn. Alkuvuodesta ilmestyy Aikakoneesta tutun Sanin soololevy, jolla on kaksi Naapurin tekemää kappaletta. Pari portugaliksi käännettyä Naapurin bossanovasävellystä on mukana brasilialaisen Eduardon uudella levyllä.

Tammikuussa mies menee studioon äänittämään omaa soololevyä – tai alkajaisiksi demoa.

– Teen ensin demon, ja haen sen avulla levy-yhtiötä julkaisijaksi. Soololevy kyllä tehdään, vaikka levy-yhtiötä ei löytyisikään, Naapuri sanoo.

Jatsahtavia
mausteita

Naapurin joulu on jatkoa kolme vuotta sitten ilmestyneelle, Naapurin ja Mia Makaroffin kappaleita sisältäneelle Pelkkää joulua -levylle. Osa levyjen kappaleista on samoja, mutta tuoreella julkaisulla laulut ovat saaneet kokonaan uuden asun.

– Nyt kun meillä oli levy-yhtiö rahoittajana, pystyimme miettimään kappaleiden toteutusta rauhassa, Naapuri selittää.

Naapurin ja Rajattomat-yhtyeestä tutun Makaroffin lisäksi joululevyllä esiintyvät Päivi Sini Ristimäki, Club For Fivessa laulava Susanna Hietala ja Tuomelan koulun viidesluokkalaisia.

Levyllä liikutaan tunnelmasta toiseen. Herkkää akustista joululaulua seuraa funk-henkinen jytinä. Monia perinteisen joululaulun oloisia kappaleita on höystetty jatsahtavin maustein.

Naapuri jakaa kunniaa levyn tuottajalle Mika Latvalalle.

– Mikan Bullroad-studio Rengossa on hieno, ja meidän yhteistyömme toimi sen verran hyvin, että Mika tuottaa soololevynikin, Naapuri sanoo.

Pitkä ja
kapea leipä

Ensi vuoden aikana ilmestyvällä soololevyllä Naapuri heittäytyy lattarivaihteelle. Lyriikat ovat suomea, mutta muusikko kuvailee levyään enemmän Sadeksi kuin Miljoonasateeksi.

– Demolle tulee juuri sellaista musiikkia, jota haluan itse tehdä. En pyri miellyttämään kappaleilla ketään enkä olemaan kaupallinen. Välillä ärsyttää, kun minua verrataan Bo Kaspers orkesteriin, sillä minä tein bossanovaa jo kymmenen vuotta sitten, Naapuri sanoo.

Oman isänsä perustamassa yrityksessä työskentelevä Naapuri on tuore isä. Miehen haaveena on, että jonain päivänä perhe saisi musiikista leivän – vaikka sitten kapeankin.

– Musiikki on minulle kutsumus. Se antaa tolkun koko tälle touhulle. Haluaisin tehdä musiikkia tasaisesti enkä niin kuin joku Anssi Kela, joka on yhtäkkiä huipulla mutta katoaa sitten kokonaan, Naapuri sanoo.

Musiikin lisäksi Naapuri kirjoittaa lyriikkaa. Pöytälaatikossa on sanoitusten lisäksi useita runoja ja aforismeja.

– Kun saisi vaikka vuodeksi apurahan, jonka turvin olisi mahdollista koota jonkinlainen kirja, Naapuri toivoo. n

Simo Naapuri on tuore isä. Muusikko odottaa mielenkiinnolla, vaikuttaako isyys jotenkin hänen musiikkiinsa. – Kunhan ensin pääsisi tämän yöitkuvaiheen yli ja saisi joskus nukuttuakin, Naapuri sanoo.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic