fbpx
Uutiset

Energiajuomat kielletään lapsilta? – ministerit käynnistivät selvityksen

Energiajuomat saatetaan kieltää alle 15-vuotiailta Suomessa. Valtion ravitsemisneuvottelukunta ja THL suosittelevat jo nyt, että vähittäiskaupat eivät myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille.
Energiajuomien myynnin kieltämistä koskeva selvitys käynnistetään, mutta mahdollinen kieltopäätös jää seuraavalle hallitukselle.

Energiajuomat saatetaan kieltää alle 15-vuotiailta Suomessa. Valtion ravitsemisneuvottelukunta ja THL suosittelevat jo nyt, että vähittäiskaupat eivät myisi energiajuomia lapsille. Päivittäistavarakauppa pitää hyvänä, että tilanne selkeytyy selvityksen ansiosta.

Energiajuomien myynti lapsille saatetaan kieltää Suomessa. Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ovat käynnistäneet valmistelun, jonka tavoitteena on selvittää, voidaanko energiajuomat kieltää lailla alle 15-vuotiailta.
Leppä ja Saarikko ovat pyytäneet Terveyden- ja hyvinvoinnin laitosta kokoamaan tietoja energiajuomien ja vastaavien tuotteiden vaikutuksista lasten terveyteen. Selvityksen on määrä valmistua syksyn aikana.

Valtion ravitsemisneuvottelukunta ja THL suosittelevat jo nyt, että vähittäiskaupat eivät myisi energiajuomia alle 15-vuotiaille. Lapsille haitallista energiajuomissa on THL:n mukaan muun muassa kofeiini, joka aiheuttaa riippuvuutta ja sen käytön lopettaminen vieroitusoireita. Liiallinen kofeiini voi lapsilla aiheuttaa esimerkiksi uniongelmia, sydämentykytystä ja pahoinvointia. Erityisen vaaran THL:n mukaan aiheuttaa energiajuomien käyttö alkoholin kanssa.
Selvityksen pohjalta arvioimme mahdolliset lainsäädännölliset muutostarpeet. Pelkästään pakkausten varoitusmerkinnät ja myynnin rajoittamista koskevat suositukset eivät ole riittäneet estämään energiajuomien ja niihin rinnastettavien tuotteiden lisääntyvää myyntiä lapsille, Leppä totesi tiedotteessa.
Päivittäistavarakauppa ry. pitää selvityksen tekemistä hyvänä asiana.
Lainsäädännöllinen kehys on tällä hetkellä epäselvä, joten on hyvä, että asiaa selvitetään. Kaupoille tulee asiasta kyselyjä, ja kaupat ovat tällä hetkellä hieman hankalassa välikädessä, sanoo toimitusjohtaja Kari Luoto.
Hän ei usko, että energiajuomien myyntikielto lapsille aiheuttaisi kohtuuttomia tulonmenetyksiä kaupoille.
Selvityksessähän ei ole kyse siitä, että energianjuomien myynti kiellettäisiin kokonaan. Jotkin kaupat ovat jo lopettaneet energiajuomien myynnin lapsille, jos esimerkiksi koulun vanhempainyhdistys on vedonnut sen puolesta, Luoto muistuttaa.

Energiajuomat luokitellaan elintarvikkeiksi. Lapsia koskevaa kieltolakia ei ehditä saada voimaan tällä hallituskaudella. Lepän ja Saarikon mukaan kiellon selvittäminen on silti tarpeen, koska valmistelu antaa seuraavalle hallitukselle mahdollisuuden nopeisiin ratkaisuihin.
Kysymys on siitä, jätämmekö vanhemmat sekä lasten ja nuorten parissa työskentelevät ammattilaiset yksin vai tulisiko meidän tukea heitä myös lainsäädännön avulla, Saarikko sanoi.

THL:n entinen pääjohtaja, nykyinen kansanedustaja ja Lepän ja Saarikon puoluetoveri Pekka Puska riemastui selvityksen käynnistämisestä.
Kun kaupan keskusliikkeet eivät ole vapaaehtoisesti tehneet energiajuomien myyntikieltoa lapsille, on hyvä, että ministerit ovat ryhtyneet käytännön toimenpiteisiin. Toivottavaa on, että asiaa koskeva selvitys valmistuu mahdollisimman nopeasti ja johtaa eduskunnalle annettavaan lakiin, jotta tämä yleisesti koettu huoli saataisiin valtakunnallisesti ratkaistua, Puska sanoi tiedotteessaan.

Juttua on päivitetty klo 13.50. Juttuun on lisätty Päivittäistavarakauppa ry:n kommentit.

 

 

 

 

 

 

 

 

Menot