Uutiset

Energian hinta ja elintaso

Kiitokset toimittaja Arno Juutilaiselle terävästä energian hintaa koskevasta kommentista(HäSa 20.4.). Olisi aika laajemminkin keskustella siitä, miten pitkälle suomalainen elintaso ja hyvinvointi perustuvat energian hintaan.

On valitettavaa, että alkujaan yhteiskunnan rakentamissa ja ylläpitämissä energiayhtiöissä on luovuttu tavoitteesta tuottaa edullista energiaa kotitalouksien ja elinkeinoelämän tarpeisiin. Energian hinta on niitä harvoja kilpailukykyyn vaikuttavia tekijöitä joihin voisimme itse vaikuttaa merkittävästi.

On tehty periaatepäätös siirtyä tuottamaan sähköä isossa mittakaavassa bioenergialla, tuulivoimalla ja aurinkopaneeleilla. Asia olisi kunnossa, jos näin tuotettu sähkö kilpailisi samoilla markkinoilla muun energiatuotannon kanssa. Näin ei kuitenkaan ole.

Uudet energiamuodot edellyttävät jatkuvaa ja jo etukäteen päätettyä valtion – siis veronmaksajien – tukea syöttötariffin tai muun tukiaisen muodossa. Niiden jotka haluavat käyttää tuulimyllyenergiaa tai vastaavaa tulisi maksaa siitä tuotantokustannuksia vastaava hinta.

On helppoa kannattaa mielipidekyselyissä kallista bioenergiaa ja tuulivoimaa, kun vastaaminen ei maksa mitään. Halukkuus tinkiä elintasosta tai tulevista palkankorotuksista on kuitenkin eri asia, minkä voi jokainen havaita seuratessaan vaikka kevään työehtoneuvotteluja. Nämä asiat kuitenkin liittyvät toisiinsa.

Veikko Mäkelä

lääkäri

Hämeenlinna

Päivän lehti

30.5.2020