Uutiset

Energiaomavaraisuutta kohennettava

Tammikuun pakkanen on paljastanut karulla tavalla Suomen riippuvuuden tuontienergiasta, erityisesti venäläisestä ydinsähköstä.

Siperian kylmyys uhkaa yltää suomalaisiin koteihin, vaikka kantaverkkoyhtiö Fingrid onkin sähköpulasta varoittaessaan muistanut painottaa, että varoitukset koskevat lähinnä sähköyhtiöitä ja teollisuutta, ei niinkään kotitalouksia, joille lupausten mukaan riittää virtaa.

Venäjä ilmoitti perjantaina jatkavansa sähköntoimitustensa supistuksia.

Vaikka varsinaiseen tehopulaan onkin matkaa, sähkönjakelussa on jo ollut lyhyitä keskeytyksiä ainakin Kainuussa Ylen Kainuun Radion perjantaisen uutisen mukaan.

Venäjä huolehtii ensisijassa omasta kasvavasta energiantarpeestaan ja jos toimituksista ei ole riittävän sitovasti sovittu, riittää ostajille vain se mitä myyjä voi oman harkintansa mukaan toimittaa.

Venäjällä talvinen todellisuus on karmaiseva. Siellä paleltuu ihmisiä. Suomalainen yhteiskunta ei sentään halvaannu, vaikka tulisikin väliaikainen pula sähköstä.

Energian merkitystä taloudelle ja kilpailukyvylle ei voi liikaa korostaa. Sähkö pyörittää Suomea.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk.) aloitteesta laaditun selvityksen ”Suomi maailmantaloudessa” energia-alan toimialaraportti painottaa sähkön, polttoaineiden ja kaukolämmön toimitusvarmuutta. Raportin mukaan energiantuotannon ydin tulee säilyttää kotimaassa, jolloin se on ”mahdollisimman riippumaton muiden maiden poliittisista päätöksistä”. Raportin löyhästi muotoiltu tavoite käy harvinaisen huonosti yksiin tammikuisen kylmän todellisuuden kanssa.

Pitkäjänteisyys on loistanut poissaolollaan suomalaisessa energiapolitiikassa. Vanhasen teettämässä raportissa mainitaan vain varovaisesti, että omavaraisuuden sähkön hankinnassa pitäisi ”vähintäänkin säilyä tai parantua”. Mitä vielä: sen pitää huomattavasti ja pikaisesti parantua!

Valtakunnan raja on pyhittänyt keinot energiapolitiikassa.

Suomessa joudutaan sähköpulan ehkäisemiseksi polttamaan hiiltä ja maksamaan isoja summia päästöoikeuksista, jotta pystytään korvaamaan Venäjän vanhanaikaisella ja osin jopa vaarallisella ydinteknologialla tuotettu sähköä, kun sitä ei yllättäen saadakaan. Ajattelivatko ydinvoiman vastustajat sitä jarruttaessaan viidennen ja seuraavaksi kuudennen ydinvoimalan rakentamista? Eivät.

Viides ydinvoimala on rakenteilla, mutta sen tehot eivät ole käytössä tämän tai ensi vuodenkaan pakkasilla.

Sähkönkuluttajat ovat saaneet tuta nahoissaan kuluneen syksyn ja talven aikana, että tavanomaisetkin myrskyt ja lumisateet haittaavat sähkönjakelua. Haitat ovat pieniä energiatalouden kokonaisuudessa, mutta niitäkään ei voi jättää huomiotta kuten ei myöskään sitä, että kuluttajien sähkölasku on viime vuosina huomattavasti kallistunut.

Niin teollisuuden kuin kotitalouksienkin energiahuollon pitää toimia säänvaihteluista huolimatta.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic