Uutiset

Energiatodistus ei ole rangaistusvero

Moni suomalainen ehti raivostua kuulleessaan viikolla lakiesityksestä, jonka mukaan asuntojen energiankäytöstä vaaditaan pian satoja euroja maksava todistus.

Esitys tulkittiin tuoreeltaan myös monissa tiedotusvälineissä rangaistusluontoiseksi maksuksi, pakkoveroksi. Näin ei kuitenkaan ole.

Todistus vaaditaan vuoden 2009 jälkeen asunnoista, jotka ovat kaupan tai joita tarjotaan vuokralle. Kukaan ei pakota asunnonomistajaa hankkimaan todistusta, jos hän ei ole myynti- tai vuokrausaikeissa.

Energiatodistuksella patistetaan kansalaisia energiansäästöön, sillä sen perusajatuksena on osoittaa keinot, joilla lämmönkulutusta voidaan vähentää. Tarkoitus on hyvä, joskaan se ei tee oikeutta asunnoille, joissa kaikki tiedossa olevat keinot on jo käytetty.

Lähes poikkeuksetta kaupanteon yhteydessä kysytään todistusta asunnon kunnosta. Kuntotarkastus ja energiatodistus sivuavat toisiaan eli ne voidaan helposti yhdistää yhdeksi ja samaksi asiakirjaksi, kokonaisarvioksi asunnon nykytilasta ja mahdollisista korjaustarpeista.

Sen myötä myyjä vapautuu ainakin osittain kuluttajasuojalain mukaisesta vastuusta. Ostaja puolestaan voi dokumenttien perusteella vakuuttua kiinteistön kunnosta ja löytää kohdat, jotka vaativat remonttia.

Energiatodistus ei kuitenkaan pakota asunnon omistajaa mihinkään. Jos hän ei ryhdy korjaamaan osoitettuja vuotokohtia tai uusimaan epätaloudellisia lämmitysjärjestelmiä, hän saa toki niin menetellä. On jokaisen oma asia laskea, kannattavatko uudistukset vai onko edullisempaa haaskata energiaa.

Suomi on pohjoisen kylmä ja pimeä maa, jossa asumiskustannukset ovat luonnostaan korkeat. Valo ja lämpö ovat asumisen perusedellytyksiä ja energiamenoilla on merkittävä osuus vuotuisissa asumiskustannuksia.

Siksi toimia energian säästämiseksi ei ole mitään syytä vähätellä jo siksi, että halvan öljyn ja sähkön aika on peruuttamattomasti ohi. Toki säästötoimillakin on rajansa ja asumisviihtyvyys maksaa aina.

Parhaimmillaan energiatodistus on arvopaperi, joka nostaa asunnon hintaa. Sen kustannuksiksi on laskettu muutamaa sataa euroa. Myyntihintaa määriteltäessä kyseinen kustannus leivotaan kauppahintaan, jolloin se tulee ostajan maksettavaksi.

Energiatodistusten laatijoille pitää asettaa alusta pitäen tiukat kriteerit. Kenen tahansa rustaamaa paperia ei pidä hyväksyä. Kokemukset kiinteistöjen kuntotarkastuksista osoittavat, ettei aina ole noudatettu laadukkaan työn vaatimuksia. Tarkastajat ovat menneet siitä, missä rima on matala eikä tarkastukset aina ole vastanneet odotuksia. Korvaukset selvistäkin väärinkäytöksistä ovat vaikeasti määriteltäviä, oma vastuunsa on oltava myös virallisluontoisten asiakirjojen laatijoilla.

Energiansäästössä kysymys on monesti varsin pienistä asioista. Jo lämpöä tuottavien ja säätävien laitteistojen asiallinen tarkistus voi tuottaa sievoisen säästön vuotuiseen energialaskuun.

Parhaimmillaan energiatodistus on arvopaperi, joka nostaa asunnon hintaa.

Päivän lehti

19.1.2020