Uutiset

Englantia ei mikään uhkaa työnhaussa

Kansainvälisten yritysten pääkieli on englanti Hämeenlinnan seudulla, niin kuin koko maassa. Muiden kielten osaamista vaaditaan joillakin erikoisaloilla ja ulkomaalaisten omistamissa yrityksissä, mutta englannilla pärjää melkein työssä kuin työssä.

-Vähemmän seudulla haetaan ruotsinkielisiä työntekijöitä, mutta onhan meillä muutamia työnantajia, jotka heitä toivovat ja hakevat, kertoo yritysneuvoja Leena Rankila Hämeenlinnan seudun Työ- ja elinkeinotoimistosta.

Ruotsintaitoa kysytään harvoin

Hämeenlinnan ruotsinkielinen päiväkoti Tomtebo on yksi, joka hakee ruotsinkielisiä työntekijöitä.

-He hakevat aivan äidinkieleltään ruotsinkielisiä, koska se on tunnekieli varsinkin päiväkodissa.

Saksankielen taitoa saatetaan tarvita itävaltalaisten omistaman Tervakoski Oy:n tai saksalaisomisteisen Lidlin hallinnossa. Työvoimatoimistosta ne kuitenkin hakevat työntekijöitä, joille työnantaja ei aseta erillistä kielitaitovaatimusta.

-Esimerkiksi Lidl hakee työntekijöitä myymälöihinsä myyntitehtäviin ja Janakkalaan logistiikkakeskukseensa, joissa ei ole erityisvaatimuksia. Niissä puhutaan ihan suomea, Leena Rankila kertoo.

Seudun suurissa kansainvälisissä yrityksissä, Rautaruukilla, Huhtamäellä ja Konecranesilla, englanti on hallinnon yhteydenpitokielenä. Englantia käytetään kirjeenvaihdossa, sähköposteissa ja neuvotteluissa, mutta tuskin tuotannossa.

Japani olisi mainio lisä kesällä

Matkailualoilla englanti on 90-prosenttisesti tärkein kieli, vaikka matkailijat voivat olla mistä maasta tahansa. Hämeenlinnan seudulla käy talvella paljon venäläisiä ja kesäaikaan japanilaisia matkailijoita.

-Japanin taito olisi kesäaikaan mainio lisä. Toki japanilaiset osaavat englantia, mutta kohteliaisuus voittaa heidän taitonsa, kertoo matkailuneuvoja Päivi Taskinen Kastellin matkailuneuvonnasta.

Japanilaiset ovat Päivi Taskisen mukaan päiväkävijöitä. Heillä on selvä käsitys, mitä he tulevat täältä hakemaan: He haluavat käydä Sibelius-kodissa, Hopealinjalla, Iittalan Lasimäellä, Pyhän Ristin kirkossa ja Aulangolla.

Venäläisten tärkein matkailusesonki on uudenvuoden tienoo. Hämeenlinnan matkailuneuvonnassa on yksi venäjäntaitoinen työntekijä. Vanhempi venäläispolvi osaa yleensä pelkkää venäjää. Nuoret osaavat jo yleisesti englantia.

Suomen Tykistömuseossa on tarjolla opastuksia ruotsiksi ja englanniksi. Museossa on kuitenkin otettu huomioon, että ulkomaisista kävijöistä 75 prosenttia on venäläisiä.

-Venäjänkielisillä ryhmillä on oma opas, joka toimii tulkkina englannista tai suomesta. Opaslehtinen on venäjän, ruotsin ja englannin kielillä. Ruotsi on toinen kotimainen kieli ja paljolti näyttelykin on tekstitetty venäjäksi, selvittää Tykistömuseon johtaja Mikko Kero. (HäSa)