Uutiset

Ennaltaehkäisevä hoito vähentää urheiluvammoja

-Monia urheiluvammoja voidaan ennaltaehkäistä erilaisilla kartoituksilla, joissa käydään tarkasti läpi kehon toimintaa. Moneen vammaan löytyy myös helppoja hoitokeinoja, eikä aina tarvitse mennä leikkaussaliin saakka.

Näin sanoo hämeenlinnalainen urheilulääkäri Marko Kivimäki, joka työskentelee syyskuussa avatulla Linnan urheiluklinikalla. Klinikka on osa hämeenlinnalaista lääkäriasema Linnan klinikkaa.

Urheiluklinikan erikoisalaa on nimenomaan urheiluvammojen ennaltaehkäisy.

-Vammojen ennaltaehkäisyllä pyrimme myös varmistamaan aikuisurheilijoille maksimaalisen tuloskehityksen, junioriurheilijoille turvallisen pohjan kasvulle sekä harjoittelulle ja kuntoilijalle järkevän pohjan liikuntaharrastukselle, Kivimäki luettelee.

Kivimäen lisäksi urheiluklinikan vastuullisena vetäjänä toimii osteopaatti Markku Keränen.

Kaksikko on toiminut pitkään huippu-urheilijoiden taustalla. Kivimäki työskentelee toista kautta HPK:n liigajoukkueen lääkärinä. Keräsellä on puolestaan menossa jo kuudes kausi Kerhon osteopaattina.

Linnan urheiluklinikka toimii urheilijoiden ”omalääkäriasemana”.

-Tarvittaessa ohjaamme asiakkaitamme myös eri alojen erikoisosaajille. Esimerkiksi ortopedisissa toimenpiteissä meillä on valmiudet hyödyntää urheilukirurgeja. Monessa tapauksessa hoito pitää myös aloittaa nopeasti, Kivimäki muistuttaa.

Golffareista ?Kalevan kiertäjiin

Urheiluklinikan asiakkaina on muun muassa jääkiekkoilijoita, yleisurheilijoita, golffareita, Kalevan kiertäjiä ja Sulkavan soutajia.

-Jokaisella lajilla on omia erityispiirteitä, joihin olemme paneutuneet huolellisesti. Olemme luoneet toimivan kokonaisuuden yhdistämällä urheilulääketiedettä ja Markun erikoisalaa, biomekaniikkaa, Kivimäki kuvailee.

Osteopaatti Keränen on mukana myös hämeenlinnalaisten golffareiden valmennuksessa.

-Golfswingistä on tietoa vaikka kuinka paljon, mutta vasta muutaman vuoden ajan on todenteolla paneuduttu siihen, miten keho soveltuu golfiin. Lyöntiharjoittelussa toistomäärät ovat valtavia, mutta liike tapahtuu toispuoleisesti. Tämä pitää huomioida tarkasti fysiikkaharjoituksissa ja lihashuollossa.

-Golfissa etenkin selkä on todella lujilla. Selkärangan esteetön toiminta ja selkärangan alueen lihasten toimintakunto on monessa lajissa ensiarvoisen tärkeää. Selkärangan toimintaa mittaamme sveitsiläiseen laiteinnovaatioon perustuvalla Spinal Mouse -tutkimuksella, Keränen kertoo. (HäSa)