Uutiset

Ennaltaehkäisevä perhetyö voi vähentää lasten sijoittamista kodin ulkopuolelle

Lasten kiireelliset sijoitukset ja huostaanotot tulevat kunnille kalliiksi. Ja ovat tietysti myös lapsen ja perheen kannalta vaikeita.

Janakkalassa ongelmaan on löydetty vastaus.

Viime vuoden toukokuussa aloitettu ennaltaehkäisevä perhetyö on ollut onnistunut työmuoto monella tapaa. Lastensuojelun uudet asiakasmäärät ovat vähentyneet, samoin pikkulasten sijoittamiset.

-Meillä ei ole ollut tänä vuonna yhtään uutta, kodin ulkopuolelle sijoitettua alle kouluikäistä lasta. Se kertoo onnistumisesta, sanoo Janakkalan sosiaalityön johtaja Anna Roinevirta.


Nopeus säästää rahaa

Roinevirran laskelmista käy ilmi, että tänä vuonna kiireellisiä, alle 10-vuotiaiden sijoituksia on ollut yksi ja viime vuonna nolla. Vuonna 2009 sijoituksia oli kaksi.

Myös alle 10-vuotiaiden huostaanotot ovat jo nyt vähentyneet.

Sattumaa tai ei, nopea apu on hyväksi.

-Ihmiset saadaan hoidettua nopeammin, ja järjestelmästä aiheutuvat kustannukset pienenevät. Ongelmat eivät pitkity, mikä säästää rahaa.


Apua viimeistään viikossa

Mitä sitten on ennaltaehkäisevä perhetyö?

Janakkalassa toimii työpari, jonka saa kotiinsa usein jo parissa kolmessa päivässä, viimeistään seuraavalla viikolla.

Roinevirta ei tiedä, että tällaista nopeaa, perheelle vapaaehtoista, kotiin tuotua perhetyötä olisi missään muualla Suomessa.


Puolelle jatkoapua

-Tyypillisiä ongelmia ovat kasvatusongelmat, samoin vanhempien uupumus. Eroperheitäkin on paljon. Parisuhteen ongelmat heijastuvat lapseen, kuvailee Miia Hämäläinen työtään.

Noin puolet yhteydenotoista tulee perheiltä, loput esimerkiksi kouluista ja päiväkodeista.

Kotikäyntien jälkeen noin puolet perheistä selviää itsekseen. Toinen puoli ohjataan saamaan apua muualle, esimerkiksi päihdetyöntekijälle, psykologille tai sosiaalitoimeen.


Ongelma saa raamit

Kun työpari menee kotikäynnille, se kuuntelee ensiksi perheen huolia.

-Me ”sanoitamme” ongelman. Kerromme, mikä meidän mielestämme on perheessä ongelmana. Ja mietimme sitten yhdessä, mihin suuntaan siitä lähdemme, sanoo toisena työntekijänä toiminut Reija Sailio.

-Emme jätä koskaan perhettä yksin. Jos apua tarvitaan enemmän, ohjaamme perheen seuraavaan paikkaan.

Työstä saatu palaute on ollut hyvää.

-Olemme onnistuneet todella hyvin. Haluan, että tämäntyyppinen työ jatkuu, sosiaalityön johtaja Roinevirta sanoo.

Ennaltaehkäisevä perhetyö jatkuu ainakin kesään 2012.

Tällä hetkellä Janakkalassa on käynnissä psykososiaalisten palveluiden selvitystyö, joka saattaa tarkoittaa koko palvelurakenteen uusimista. (Häsa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic