Uutiset

Ennätyskissan viskitislaamo ylpeilee teeriviskillä

Glenturretin viskitislaamo Glasgow’ssa ylpeilee kahdella ennätyksellä: tislaamon Towser-kissa pyydysti 24 vuoden aikana ainakin 25 000 hiirtä ja tislaamon näyttelyssä on maailman suurin viskipullo.

Muuten kaikki onkin Glenturretissa tavallista pienempää. Viskin valmistaminen työllistää vain kourallisen ihmisiä.

Uusseelantilaiset Alison ja Geoff Bennett tulivat tislaamokierrokselle Geoffin paikallisen työkaverin kanssa. Kanadalaissyntyisten Bennettien perheessä viskiin liittyy hyviä muistoja.

– Teimme perheemme kanssa vaellusretken Kanadassa vuonna 2006 ja Geoff otti mukaan puolen litran pullon 18-vuotiasta Macallan-viskiä. Siitä riitti jokaiselle kuutena iltana pieni tilkka lämmikkeeksi, Alison Bennett kertoo.

– Viski on hyvin monipuolinen juoma, Geoff Bennett kehuu.

Hän oppi pitämään viskistä jo vanhempiensa kodissa, jossa viski ja sooda oli tyypillinen drinkki. Vaikka viski on Uudessa-Seelannissa kallista, töikseen paljon matkustavana hän saa sitä edullisesti lentokentiltä.

GLENTURRETIN tislaamo on 150 000 litran vuosituotannollaan niin pieni, ettei sen viskiä voi juuri mistään ostaa. Valtaosa tuotannosta menee Famous Grouse (Kuuluisa Teeri)-sekoiteviskin osaksi.

Tislaamokierroksella teeriviski onkin pääroolissa – silloin, kun nykyinen hiirestäjä, kissanpentu Turret ei kerää kaikkien katseita puoleensa.

– Katsomme olevamme Famous Grousen henkinen koti, sillä tämä on lähinnä sitä paikkaa, jolla viski syntyi, oppaana toimiva Michael Young kertoo.

Famous Grouse syntyi perthiläisen kauppiaan loistavasta markkinointi-ideasta. Matthew Gloag nimesi viskinsä metsästäjien suosiman teeren mukaan, jotta nämä ostaisivat sitä innokkaasti. Kauppa kävi niin hyvin, että myöhemmin merkki sai etuliitteen kuuluisa.

Glenturretin lisäksi Famous Grouseen käytetään lukuisia muita viskejä. Skotlannissa on yli sata viskitislaamoa, joista monet ottavat mielellään vastaan matkailijoita. Viskitislaamokierros päättyy aina maistiaisiin.

VISKI SAA suuren osan maustaan ja väristään espanjalaisista sherry- tai amerikkalaisista bourbon-tynnyreistä, joissa sitä kypsytetään.

Tynnyrikypsytys tuli pakolliseksi ensimmäisen maailmansodan jälkeen.

Anna Mård

Päivän lehti

8.7.2020