Uutiset

Ennätyssuuressa huumevyyhdissä syytteet 53 henkilölle – Organisaatio salakuljetti Suomeen neljän miljoonan euron arvosta kokaiinia, ekstaasia ja metamfetamiinia

Helsingin käräjäoikeus aloittaa historiansa suurimman huumevyyhdin käsittely tammikuun lopulla. Kaksi suomalaismiestä vyörytti Espanjasta käsin Suomeen kymmeniä kiloja huumeita parissa vuodessa.
Poliisin jutun yhteydessä takavarikoimia huumeita. Kuva: Poliisi poliisi
Poliisin jutun yhteydessä takavarikoimia huumeita. Kuva: Poliisi

Syyttäjät ovat nostaneet tänään torstaina syytteet historiallisen laajassa huume-, doping- ja lääkejutussa.

Rikoksista syytetään peräti 53 henkilöä, joista 15 on vangittuna. Lähes kaikki epäillyt ovat suomen kansalaisia.

Rikosnimikkeet ovat pääasiassa törkeitä huumausaine-, dopingaine- ja rahanpesurikoksia.

Helsingin käräjäoikeus tiedotti alkuviikosta, että juttu on suurin koskaan kyseisessä tuomioistuimessa käsitelty huumeainerikosvyyhti. Jutun käsittely alkaa 30. tammikuuta ja sille on varattu istuntopäiviä toukokuuhun saakka.

Helsingin käräjäoikeus kertoo, että syytteessä ovat muun muassa poliisia pitkään pakoillut ja Espanjasta syksyllä tavoitettu Cannonballin entinen johtaja Janne ”Nacci” Tranberg, ja suomalainen liikemies Niko Ranta-aho.

Poliisi alkoi tutkia juttua vuonna 2018 epäillessään, että Tampereelta käsin johdettiin laajaa huumeiden ja dopingaineiden salakuljetusta ja levittämistä. Alkuvuodesta 2019 poliisi aloitti myös toisen huumevyyhdin tutkinnan, joka linkittyi tutkinnan edetessä jo aiemmin aloitettuun tutkintaan.

Poliisi uskoo, että rikolliset toivat Suomeen yhteensä 15 kiloa kokaiinia, 100 000 ekstaasitablettia ja 30 kiloa jauhemaista ekstaasia, kaksi kiloa metamfetamiinia eli kristallia, 20 000 LSD-lappua, kaksi miljoonaa kappaletta muita huumepillereitä ja 60 kiloa hasista.

 

Poliisi tiedotti joulukuussa, että jutun päätekijöiksi epäillään kahta suomalaismiestä. Poliisin mukaan miehet johtivat organisaation toimintaa Espanjasta käsin ja tekivät läheistä yhteistyötä keskenään.

Apunaan miehillä oli 4–5 henkilön ydinryhmiä, joiden poliisi epäilee hoitaneen laittomien aineiden maahantuonnin, varastoinnin ja levityksen Suomessa.

Osalla rikosvyyhdin epäillyistä on yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, mutta joukossa on myös henkilöitä, joilla ei ole rikostaustaa.

Poliisin esitutkinnan mukaan jutun päätekijäkaksikko aloitti maahantuonnin dopingaineilla vuonna 2016 ja laajensi toimintaa huumausaineisiin vuonna 2018.

Poliisin selvitysten mukaan huumeet salakuljetettiin Suomeen pääosin Alankomaista esimerkiksi rekkoihin piilotettuina.

Aineet levitettiin pääkaupunkiseudulle ja Pirkanmaalle tukkuportaiden kautta perinteiseen katukauppaan, mutta myös salatussa verkoissa toimivien kauppapaikkojen kuten Silkkitien kautta.

 

Poliisin arvion mukaan huumerinki hankki toiminnallaan noin neljän miljoonan euron rikoshyödyn. Poliisi on takavarikoinut omaisuutta juttuun liittyen noin 700 000 euron arvosta.

Juttua ovat tutkineet Helsingin, Sisä-Suomen ja Hämeen poliisilaitokset sekä keskusrikospoliisi.

Suomen viranomaiset ovat tehneet jutun ratkaisemiseksi tiivistä yhteistyötä Eurojustin ja Espanjan viranomaisten kanssa.

 

Lisää aiheesta: Poliisi: Riihimäelle levitetty kilokaupalla amfetamiinia – Liittyy suomalaisten Espanjasta johtamaan rikosorganisaatioon

Menot