Kolumnit Uutiset

Ennoo käyny eikä paljo kiinnosta

Huippu-urheilijoiden erikoiskohtelu puolustusvoimissa päättyy, sillä kevennetty palvelus on apulaisoikeusasiamiehen mukaan ongelmallista varusmiesten yhdenvertaisen kohtelun kannalta.

Tästä nykyiset ja entiset urheiluhuippumme, nimekkäimpänä lätkäikoni Teemu Selänne, närkästyivät. Suomi kuulemma pilaa huippu-urheilijoidemme tulevaisuuden, jos puoli vuosisataa aivan hyvin toiminutta järjestelmää lähdetään muuttamaan.

Julkipurkautujista Kuopion Palloseuran Petteri Pennasen (s. 1990) twiittaama aivopieru edusti ei paljon nappaa -ikäryhmän asennetta yleisemmin: Ite ennoo käyny ja ei paljo kiinnosta muutenkaa pyssy leikit metässä.

Eipä vissiin kiinnostaisi monia muitakaan, kuten opiskelijoita, yrittäjiä tai perheellisiä, joiden elämän ja talouden varusmiespalvelus usein sotkee pahemman kerran. Mutta mentävä on.

Suomessa on yhä tiettyjä erityisryhmiä lukuun ottamatta yleinen asevelvollisuus. Vaihtoehtoina ovat siviilipalvelus ja palveluksesta kieltäytyminen seuraamuksineen.

Kevennetty palvelus pienelle osalle saapumiserästä on epäreilu varsinkin runsaslukuiselle joukolle niitä urheilijoita, jotka eivät Urheilukouluun syystä tai toisesta pääse palvelemaan. Varuskuntien perusyksiköissä äkseerataan vuosittain satoja, ellei tuhansia korkeimmalla sarjatasolla, jopa maajoukkuetasolla urheilevia nuoria. Harva heistä joutuu lopettamaan urheilun palveluksensa ajaksi.

Esimerkiksi Panssariprikaatissa vähintään toiseksi korkeimmalla sarjatasolla kilpailevat pääsevät harjoituksiin, kun se on koulutuksen puolesta mahdollista. Yksikön päällikön hyväksynnällä asevelvollinen päästetään harjoitusvapaalle jo ennen varsinaisen iltavapaan alkua. Säännöllinen harjoittelu on mahdollista, ainakin peruskunnon osalta.

Näkemys, jonka mukaan urheilijoiden pitäisi nuorison esikuvina päästä ikävästä maanpuolustusvelvoitteesta muita helpommalla ja nopeasti kansainvälistä uraa luomaan, ei istu yksiin armeijan perinteisen johtamismallin kanssa: joukkoja johdetaan esimerkillä.

Kun huippu-urheilija tetsaa suon yli kuin Myllylä, tavisvarusmiehet kirmaavat perässä että heilahtaa.

Mikäli huippu-urheilija kokee lyhimmillään alle puolen vuoden palveluksen liian rajoittavaksi, aina voi hakeutua siviilipalvelukseen. Kun metsäleirit eivät paina päälle, ehtii iltaisin treenata. Eiköhän vanhainkodista tai kirjastosta aamujäillekin irtoa.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic