Kolumnit Uutiset

Ennusteet ja haihattelut vuodelle 2015

Vuoden viimeisinä viikkoina on kuultu monesta suunnasta melkoista valitusvirttä. Rupla romahti, Venäjä kriisi on syvenemässä, inflaatio kiihtyy, vienti supistuu ja maan investointiympäristö on merkittävien haasteiden edessä – poliitikkojen uusmuotoiluja apinoiden.

Selvällä suomen kielellä saman voisi sanoa vaikka niin, että harva täysjärkinen haluaa juuri nyt sijoittaa roponsa mihinkään, mikä viittaa edes etäisesti bisnekseen itänaapurissa.

Jos yritysten näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää on ennustettava investointiympäristö sekä markkinaehtoisuus, ei mahtipontisesti uhoava ja länsimaista eristäytyvä Venäjä ole erityisen kiinnostava kohde. Talouspakotteet, jotka välillisesti vaikuttavat muuallakin kuin Venäjällä, ovat vielä asia erikseen.

Kaiken tämän oletetaan tietysti vaikuttavan myös Suomen talouteen, turvallisuuspolitiikasta tietysti puhumattakaan.

Pankkikonsernit laskivat joulukuussa toinen toisensa perään ennusteitaan. Danske, Nordea ja Suomen Pankki povaavat bruttokansantuotteeseen pientä miinusta alkavana vuonna.

Venäjän tilanteen lisäksi Suomen taloutta rassaavat edelleen ne vanhat tutut ja kotikutoiset seikat, samoin kuin paikalleen vuosikausiksi jämähtänyt Eurooppakin.

Onko edessä siis jälleen vuosi, jonka aikana pelätään suurvaltapolitiikan paluuta ja voivotellaan edelleen heikentyvää työllisyystilannetta, valtiontalouden vajeita, asuntohintojen putoamista ja kaikkea muuta kamalaa?

Ei välttämättä, vaikka todennäköisyydet eivät talouskasvun ja liennytyksen puolella olekaan.

Öljyn hinta voi kohota yhtä nopeasti kuin se laskikin, Venäjä ja länsi voivat löytää yhteisen näkemyksen Ukrainasta, rupla saattaa vahvistua.

Haihattelua ja toiveajattelua, myönnetään, mutta yhtä kaikki mahdollista.

Täytyy ehkä vain toivoa, että valistuneita arvauksia taloudesta tekevät pankkiekonomistit ovat yhtä väärässä kuin niin monena vuonna aikaisemminkin.

Useinhan ensi vuosi mennään ennusteissa nollan tuntumassa, mutta jo seuraavana kasvu käynnistyy. Johonkin tämä varmaankin perustuu, mutta kovin usein on menty metsään.

Jonkinlaiset pohjat nähtiin vuoden 2009 ennusteissa, kun finanssikriisin kokoa ja tuhovoimaa ei osattu ennustaa oikein. Suomen talouteen merkittiin lopulta miinusta enemmän kuin kertaakaan sitten 1930-luvun, vaikka ennusteissa puhuttiin maltillisesta hidastumisesta ja sen sellaisesta.

Nyt suurin piirtein kaikki merkit viittaavat ”kauhulukuihin” ja ”täyskriisiin” – talouslehdet tuppaavat otsikoida juttunsa dramaattisesti – mutta silti vuodesta 2015 voi tulla talousmielessä ihan kohtuullinen. Eli vaikkapa vihreää joutsenta odotellessa.