fbpx
Uutiset

Ennusteet öljyn määrästä ja hinnasta nurin

Hämeenlinna

Ennusteet öljyn tuotannosta ja hinnasta ovat menneet pahasti pieleen. 1970-luvun ennusteilla öljyn olisi pitänyt loppua jo kauan aikaa sitten.

Vielä 2000-luvun alussa öljyn hinnan ennustettiin nousevan nopeasti jopa 500 dollariin tynnyriltä. Tuotannon piti kääntyä laskuun nopeasti, arviota vuodesta 2015 arvosteltiin optimistiseksi.

RAAKAÖLJYN HINTA ROMAHTI viime vuonna. Vielä kesäkuussa 2014 yhdysvaltalainen WTI-laatu maksoi lähes 110 dollaria tynnyriltä, mutta tammikuussa tynnyrillisen sai jo 45 taalalla.

– Pankkiireilla on ollut aivan oma intressi öljyyn. Öljystä on tehty osakkeen kaltainen sijoitustuote, sanoo Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Helena Vänskä.

Vänskän mielestä pankkiirit ovat halunneetkin öljyn hintaan heiluntaa ja tehdä tiliä sillä.

Kun öljyn hinta oli romahtanut, on jatkettu vanhoja väitteitä öljyn hinnasta. Vihreän liiton entinen kansanedustaja ja ministeri Osmo Soininvaara vaati joulukuussa blogikirjoituksessaan öljytuotteiden veron ”välitöntä nostamista”, koska ”hinnanlasku ei voi olla pysyvä”.

WTI-barrelin hinta kävi elokuussa jo 40 dollarissa. Markkinoilla ei uskota hintojen nousuun, sillä Iran ilmoitti juuri lisäävänsä öljyntuotantoaan miljoonalla tynnyrillä päivässä. Investointipankki Goldman Sachsin mukaan tynnyrihinta voi romahtaa jopa 20 dollariin. Kansanvälisen energiajärjestön IEA:n syyskuun ennuste kertoo, että ylituotanto markkinoilla jatkuu.

Öljy- ja biopolttoainealan toimitusjohtaja Vänskä korostaa, että taantuma on leikannut kulutusennusteita.

– NOUSEVILLA TALOUKSILLA menee yhtä huonosti kuin täälläkin. Missään päin ei ole merkittävää kasvua.

Raakaöljyn hinta romahti myös 1980-luvulla. Etlan tutkijan Paavo Sunin mukaan romahdukset synnytti uusi tuotanto: 1980-luvulla Pohjanmeren öljy ja 2010-luvulla liuskeöljy.

Yhdysvalloista saattaa tulla omavarainen öljymaa. Suomen keskustelussa ei huomattu liuskeöljyn merkitystä öljyn hinnalle ja maailmanpolitiikalle. Eräissä öljyntuottajamaissa, kuten Saudi-Arabiassa, siihen havahduttiin.

Toimitusjohtaja Vänskä sanoo, että liuskeöljyssä yllätti tuotannon kannattavuus.

– Puhuttiin pitkään, että tynnyri liuskeöljyä voidaan tuottaa kannattavasti runsaalla sadalla dollarilla. Teknologian kehitys oli kuitenkin valtava. Öljy pystytään tuottamaan 50-60 dollarilla.

SAUDI-ARABIA on perinteisesti estänyt raakaöljyn hinnan merkittävän laskun pienentämällä omaa tuotantoaan. Kun hinnat viime vuonna kääntyivät laskuun, maa ilmoitti, että se ei rajoita tuotantoaan. Syynä oli, että hintojen laskua ei pidetä väliaikaisena.

Öljyn hinnan romahtaminen on saanut monet öljymaat pumppaamaan öljyä niin nopeasti kuin ne pystyvät. Esimerkiksi Venäjä myy nyt ennätyksellisen paljon öljyä ulkomaille.

– Lähivuosina öljyn hintakehitys on hyvin maltillinen. 50-60 dollarin tynnyrihinta voi olla pysyvä, Vänskä arvioi.

SUOMEKSI: Tynnyri = barreli eli 42 gallonaa, noin 159 litraa. WTI-öljy = West Texas Intermediate, yhdysvaltalainen öljylaatu. Brent-öljy = Pohjanmeren brent-laatu, WTI-öljyä heikompilaatuinen öljy.

Asiasanat

Menot