fbpx
Uutiset

"Eno" tuomittiin 13 vuoden vankeuteen kymmenistä alaikäisiin kohdistuneista seksuaalirikoksista – Mielentilatutkimus: Mies oli syyntakeinen

Mielentilatutkimuksen perusteella pääsyytetty oli syyntakeinen, mutta toinen syytetty syyntakeeton. Laajan seksuaalirikoskokonaisuuden tuomiot annettiin 17 uhriin kohdistuneesta rikoksesta. Valtaosa uhreista oli alaikäisiä, nuorin vain 7–8-vuotias.
13 vuoden vankeuteen tuomittu "Eno" eli Mohamed el Fatimi peitti kasvonsa Helsingin käräjäoikeudessa, kun oikeuskäsittely alkoi vuoden 2019 lopulla. Kuva: Joel Maisalmi
13 vuoden vankeuteen tuomittu "Eno" eli Mohamed el Fatimi peitti kasvonsa Helsingin käräjäoikeudessa, kun oikeuskäsittely alkoi vuoden 2019 lopulla. Kuva: Joel Maisalmi

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi 65-vuotiaan Mohamed el Fatimin eli “Enona” tunnetun miehen 13 vuoden vankeuteen lapsiin ja nuoriin kohdistuneista seksuaalirikoksista.

Oikeus totesi miehen syylliseksi kaikkiaan 26 seksuaalirikokseen, kuten törkeään raiskaukseen, neljään raiskaukseen, lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja seksuaaliseen tekoon pakottamiseen. Lisäksi el Fatimi todettiin syylliseksi pahoinpitelyyn ja huumausainerikokseen.

Tuomitut rikokset kohdistuivat 17 uhriin, joista valtaosa oli rikosten tekohetkellä alaikäisiä.

Käräjäoikeus katsoi toisen vastaajan syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä pääsyytetyn kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Kaksi miehen syytekohtaa hylättiin.

Toisen syytetyn mielentilaa koskevassa lausunnossa todettiin, että hän oli ollut tekoaikana syyntakeeton. Tästä syystä käräjäoikeus ei tuominnut miestä rangaistukseen.

Tuomitut määrättiin maksamaan asianomistajille vahingonkorvausta kivusta ja särystä, tilapäisestä psyykkisestä haitasta ja kärsimyksestä. Korvaussumma on yhteensä yli 80 000 euroa.

Molemmat miehet kiistivät syytteet.

Käräjäoikeus katsoi jo tammikuisessa välituomiossa toteen näytetyksi, että miehet olivat menetelleet syytteissä kuvatulla tavalla, mutta oikeus ei arvioinut tuolloin miesten syyllisyyttä, koska heidän syyntakeisuuttaan alettiin selvittää.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, koska siitä voi valittaa ylempiin oikeusasteisiin.

Mies antoi uhreille alkoholia ja lääkkeitä

Rikoskokonaisuus on poikkeuksellisen laaja.

Syytekohtia oli enimmillään kaikkiaan 35 ja epäiltyjä uhreja 19.

Yksi el Fatimin syytteistä hylättiin, ja syyttäjä peruutti oikeuskäsittelyn kuluessa toisen syytekohdan.

Valtaosa uhreista oli alaikäisiä, nuorin 7–8-vuotias. Tällä hetkellä osa uhreista on jo aikuisia.

El Fatimi teki oikeuden mukaan kaikki rikokset kotonaan Helsingin Laajasalossa vuosina 2006–2019. Monet rikoksista jatkuivat vuosien ajan.

Tuomittu on tarjonnut uhreille oikeuden mukaan alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. El Fatimi käytti lääkkeitä ja alkoholia uhrien houkuttelemiseen asunnolleen. Osalle uhreista El Fatimi on antanut poliisin mukaan makeisia tai pieniä summia käteistä rahaa.

Alkoholin ja lääkkeiden seurauksena asianomistajat olivat olleet käräjäoikeuden mukaan vahvasti päihtyneitä tai tiedottomassa tilassa.

Uhrit löytyivät vähitellen

Kokonaisuus paljastui vuodenvaihteessa 2018–19, kun koulukuraattori teki asiasta rikosilmoituksen kahden uhrien kertoman perusteella.

Esitutkinnassa uhreja löytyi jatkuvasti lisää. Kesällä 2019 poliisi julkaisi poikkeuksellisesti miehen kuvan rikosepäilyvaiheessa, minkä jälkeen uhreja löytyi taas lisää.

Pääsyytetty on ollut vangittuna keväästä 2019 lähtien.

13 vuotta vankeutta

“Enona” tunnettu pääsyytetty Mohamed el Fatimi tuomittiin 13 vuoden vankeuteen ja suuriin vahingonkorvauksiin.

Mielentilatutkimuksen perusteella mies oli syyntakeinen.

Oikeus totesi miehen syylliseksi kaikkiaan 26 seksuaalirikokseen.

Seitsemässä teossa asianomistajina olivat 6–13-vuotiaat lapset, joihin kohdistuneet seksuaaliset teot olivat laadultaan vähemmän vakavia kuin teini-ikäisiin kohdistuneet.

Vähemmän vakavissa rikoksissa kysymys on pääasiassa ollut itsensä paljastamisesta lapsille, itsetyydyttämisestä lasten nähden ja pornografisen aineiston näyttämisestä lapsille. Joihinkin tekoihin on sisältynyt myös koskettelua.

El Fatimin syyksiluetut teot ovat kaksi törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, törkeä raiskaus, neljä raiskausta, kaksi raiskauksen yritystä, neljä pakottamista seksuaaliseen tekoon, seitsemän lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitely, huumausainerikos, neljä sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitorikosta ja yksi niiden levittämisrikos.

Toinen syytetty syyntakeeton

Käräjäoikeus katsoi toisen vastaajan syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä El Fatimin kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Hänen mielentilaansa koskevassa lausunnossa todettiin, että hän oli ollut tekoaikana syyntakeeton.

Tästä syystä käräjäoikeus ei tuominnut miestä rangaistukseen.

Menot