Uutiset

Ensi- ja turvakoti on liian monen joululahjalistalla

Läheisensä toistuvasti pieksemät ja huume- tai alkoholihelvetissä vauvan kera kamppailevat vanhemmat ovat todennäköisesti saamassa ainakin mahdollisuuden parempaan elämään Hämeenlinnan seudulla.

Hämeenlinnaan suunnitellaan ensi- ja turvakotia, ja kaupunki hakeekin nyt yhteistyöhön mukaan Forssaa ja Riihimäkeä. Päätöksiä toteuttamisesta ei vielä ole tehty, mutta suhtautuminen asiaan on ollut myönteistä, kerrotaan Kanta-Hämeen perhetyön kehittämisyhdistyksestä, joka asiaa ajaa.

Meistä jokainen tietää jonkun, joka vähintään tietää jonkun joko henkisestä tai fyysisestä perheväkivallasta kärsivän. Ja jos ei suoranaisesti tiedä, niin ainakin aavistaa, että kaikki ei ole kohdallaan. Mutta niin kuin usein tapana on vaikeiden asioiden kohdalla, me suljemme muiden ongelmilta silmämme. ”Ehkä minä vain kuvittelen” tai ”Se on perheen oma asia” me selitämme itsellemme omaa saamattomuuttamme ystävän tai tuttavan auttamiseksi.

Samaan aikaan kauhistelemme otsikoita, joissa mies tappaa raivonpuuskassa vaimonsa tai ex-vaimonsa ja lapsensa. Vaikka merkit tulevasta varmasti näissäkin tapauksissa ovat leijuneet ilmassa, kukaan ei ole puuttunut asiaan ajoissa, kukaan ei ole auttanut.

Ensi- ja turvakotien liiton kehittämispäällikön Auli Ojurin väitöskirjatutkimuksen mukaan väkivaltaisessa parisuhteessa eläneet naiset tarvitsevat kuulluksi ja ymmärretyksi tulemista, puhumisen sallimista.

He tarvitsevat ajan ja tilan antamista kokemuksilleen sekä sitoutuvaa ja herkkätunteista tukea matkallaan irti jopa vuosia kestäneestä piinasta. Kaikkea tätä tutkitut kokevat saaneensa turvakodeissa, joita Suomessa on 14. Niissä paikkoja on tarjolla yli 70:lle hengelle. Turvakodit ovat antaneet 25 vuoden aikana suojaa 59 000 perhe- tai parisuhdeväkivallan uhrille. Mikä järkyttävintä, uhreista yli 30 000 on ollut täysin puolustuskyvyttömiä lapsia.

Tänä vuonna 60 vuotta täyttävä Ensi- ja turvakotien liitto auttaa myös ensikotien kautta päihde-, mielenterveys- ja toimeentulo-ongelmista kärsiviä lapsiperheitä. Ensikoteja on ympäri Suomea 17.

Liitto laskeskelee, että noin 15 000 lasta on kuuden vuosikymmenen aikana kasvanut ensikodin hoivissa.

Kenenkään ei pitäisi jäädä vastasyntyneen kanssa niin yksin, että elämä ei enää tunnu elämisen arvoiselta.

Kenenkään ei myöskään pitäisi joutua pakenemaan viinanhuuruista puolisoa esimerkiksi jouluaattona talvipakkasessa nyrkinkuva kasvoissa ja lapsi kainalossa. Näin käy valitettavan monissa suomalaisperheissä taas tänäkin jouluna. Ja pakenijoita riittää jo tänään, huomenna, ylihuomenna…

Jos kerran me, kanssaihmiset, emme pysty heitä auttamaan, on ensiarvoisen tärkeää, että on paikkoja, joissa ammattiauttajat pystyvät.

On tärkeää tulla kohdelluksi ihmisenä.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic