Uutiset

Ensi kauteen italialaisopissa

Lentopallon Mestaruusliigassa pelaavan HPK-naisten ja ykkössarjassa jatkavan TT-Volleyn valmennuksen johtajaksi nimitetty Daniele Mario Capriotti ottaa vastuulleen myös liigajoukkueen valmentamisen.

– Ajattelen lentopallosta aina samalla tavalla riippumatta siitä, missä maassa valmennan. Näin paljon viime kauden HPK:n otteluita. Mielestäni joukkue pelasi ihan hyvää lentopalloa. Tarkoitus on pitää mukana viime kauden hyviä ja kokeneitakin pelaajia ja ottaa mukaan uusia nuorempia pelaajia. Meillä on alkamassa pidempi projekti, jossa nuoret pelaavat saavat kasvaa kokeneempien avulla, Capriotti sanoo.

Tuplapestin takia Capriottin käden jälki näkyy myös TT-Volleyn valmennuksessa.

– Teemme yhdessä työtä myös ykkössarjajoukkueen kanssa. Siitä on pelaajille varmasti hyötyä.

Teknistä ja fyysistä lentopalloa

41-vuotiaan päävalmentajan kotimaa Italia on lajin kärkimaita. Capriottilla on kokemusta valmentamisesta myös toisessa kivikovassa lentopallomaassa Puolassa. Suomi jää tasossa kärkimaista jälkeen, mutta Capriottin mukaan ero on kapenemaan päin.

– Italian taso on laskenut jonkin verran kahden edellisen vuoden aikana, joten ero on kaventunut askel askeleelta. Suomen miesten taso on jo lähellä kärkeä. Naisten puolella pitää tehdä töitä joidenkin tärkeiden asioiden kanssa, mutta taso on tällä hetkellä lähellä Italian A2-liigaa. Silti olen sitä mieltä, että Suomen parhaat joukkueet säilyisivät myös A1-liigassa, joten ero ei ole niin suuri, Capriotti uskoo.

Hänen mielestään suomalainen naislentopallo voisi olla sekoitus useampaa eri tyylisuuntaa.

– Puolassa peli on fyysisempää, kun taas esimerkiksi Brasiliasta teknistä. Suomalainen peli voisi olla sekoitus fyysistä ja teknistä peliä, italiailainen puntaroi.

Myös kakkosvalmentaja tulee saapasmaasta

Myös Capriottin kakkosvalmentaja tulee Italiasta. Hän on 42-vuotias Attilio Ruggieri.

– Hän on tottunut tekemään töitä nuoren joukkueen kanssa. Attilio on ollut kehittämässä useita hyviä italialaispelaajia. Hän ymmärtää hyvin myös fyysistä harjoittelua. Siitä on minulle paljon apua. Lisäksi hän ymmärtää melkoisesti lentopallon tilastoinnista. Sitä oppia Ruggieri pystyy jakamaan myös muille valmentajille. Hän, kuten minäkin, on tottunut tekemään töitä isossa valmennusryhmässä. Tänäänkin ykkössarjajoukkueen harjoituksissa oli mukana kahdeksan pelaajan lisäksi neljä valmentajaa. Me uskomme ryhmätyöhön, Capriotti sanoo.

Ruggieri saapuu Hämeenlinnaan vasta myöhemmin kesällä, eikä Capriottikaan ole kaupungissa tällä erää kovin pitkään. Hän lähtee luotsaamaan Islannin naisten maajoukkuetta kevään EM-karsinnoissa ja palaa Hämeenlinnaan karsintojen jälkeen. Kerhon liigajoukkueen valmistautuminen ensi syksyn Mestaruusliigaan alkaa todenteolla heinäkuun puolivälin tienoilla. (HäSa)

Asiasanat