Uutiset

Ensi kesälle odotetaan jälleen levälauttoja

Itämerelle odotetaan ensi kesäksi viime vuosien kaltaista levätilannetta. Heinäkuun sää määrittelee pitkälti levälauttojen määrän, kertoo Suomen ympäristökeskuksen johtava tutkija Harri Kuosa.

Pohjanmereltä on kantautunut parina viime talvena Itämereen suolapulsseja, jotka voivat parhaimmillaan parantaa tilannetta. Vielä ensi kesäksi niiden vaikutukset eivät kuitenkaan todennäköisesti ulotu Suomen lähialueille.

– Pohjoisella Itämerellä on aika jyrkkä kerrostuneisuus. Pohjassa on lisää suolaa, mutta myös niin paljon happikatoa, ettei se pysty vaikuttamaan täydellä voimalla, Kuosa sanoo.

Hänen mukaansa suolapulsseja pitäisi tulla useana vuotena peräkkäin. Päästäkseen Tanskan salmista läpi ne edellyttävät kuivaa syksyä Itämerellä ja voimakkaita myrskyjä Pohjanmerellä.

– Kun nämä osuvat yksiin, tulee suolapulssi. Se on vähän niin kuin uusi avioliitto: koskaan ei voi tietää, mitä siinä tapahtuu. 1980-luvun lopulla niitä tuli useampana vuotena peräkkäin ja sitä me toivomme nytkin, Kuosa kertoo.

MERENTUTKIMUSALUS Aranda on parhaillaan Itämerellä mittaamassa uusimman suolapulssin etenemistä. Tähän saakka mittaukset eivät ole antaneet toivoa Gotlannin yläpuolisen alueen merenpohjan suola- ja happitilanteen äkillisestä paranemisesta.

– Happitilanne on huono. Sen vuoksi syvällä ei ole oikeastaan mitään elämää. Siellä on niin paljon vanhaa syntiä, ettei se häviä kovin nopeasti. Suojelutoimenpiteet vaikuttavat, mutta kestää 20–30 vuotta ennen kuin tilanne pysyvästi parantuu.

Jos uusin suolapulssi ei etene pohjoiselle Itämerelle saakka, Suomenlahden tila pysyy siis ensi kesänäkin kehnona.

– Saaristomerelläkin tilanne on paikoittain edelleen aika huono. Myös eteläisellä Selkämerellä on ollut viime vuosina sinileväkukintoja, eikä ole mitään syytä olettaa, ettei näin jatkuisi. Sinilevää voidaan siis odottaa sinnekin.

Ennuste kesän levätilanteesta valmistuu toukokuun lopussa. Levälauttojen lopulliseen määrään vaikuttaa kesän sää. Sinilevä tarvitsee kukkiakseen 2–3 viikon mittaisen lämpimän ja aurinkoisen jakson.

– Jos olet elokuussa ruskea, on ollut sinilevää. Jos olet kalpea, sitä ei ole, Kuosa tiivistää.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic