Uutiset

Ensi kesän konsertit ovat kysymysmerkki

– Kaikki speksit ovat kohdillaan, mutta kyllähän se on mahdotonta mitään luvata, ennen kuin hanke on konkreettisempi, sanoo Live Nation Finlandin tuotantopäällikkö Janne Hallenberg.

Kehittämiskeskus oy Häme on kirittänyt kaupunkia nopeaan toimintaan, jotta Kantolan Tapahtumapuisto olisi käytettävissä jo ensi kesänä. Houkutuslintuna on megakonsertti, joka vetäisi Kantolaan 40 000-60 000 henkeä heinäkuun lopussa. Näillä näkymin konsertti järjestetään muualla.

Hallenberg ei voi luonnollisesti edes vihjailla esiintyjänimillä, mutta vakuuttaa, että periaatteellinen kiinnostus aluetta kohtaan on suuri.

– Konsertti- ja tapahtumajärjestäjät seuraavat tällä hetkellä erittäin kiinnostuneina, miten ja millä aikataululla hanke etenee.

Meganimiä massoille

Häme Eventin projektipäällikkö Panu Kekäleen mukaan Suomen kartta on suurten pop- ja rockkonserttien osalta menossa uusiksi. Kun kaavoitus jyrää muutaman vuoden kuluessa Helsingin Kalasataman pois ulkoilmakonserttipaikkojen kartalta, tarvitaan yli 25 000 hengen yleisöille uusi kohde.

– Tämä on se avainkysymys. Me olemme lähteneet liikkeelle luottaen, että suuruuden ekonomia pätee, sanoo Kekäle.

Live Nationin ja Akun Tehtaan lisäksi Kantolasta kiinnostuneiden joukossa on mainittu Vantaan Festivaalit oy. Toimitusjohtaja Tapio Nousiaisen mukaan yrityksellä ei ole suunnitelmia Hämeenlinnan suuntaan. Ruisrockia järjestävä firma on juuri päättänyt jättää jättää Ankkarockin ensi kesänä väliin.

– Pääkaupunkiseudulla on liikaa tarjontaa. Kaikki hinnat ovat nousseet älyttömästi ja talkookulttuuri on kuollut. Isojen tappioiden mahdollisuus alkoi pelottaa, sanoo Nousiainen.

Pienemmät festarit hakevat paikkojaan

Kilpailu on kovaa myös Tampereella, missä ei ensi kesänä järjestetä Sauna Open Airia. Kun levymyyntitulot ovat laskeneet, yrittävät bändit tienata leipänsä keikkapalkkioita korottamalla.

– Isot nimet keskittyvät muutamalle tapahtumajärjestäjälle ja pienet tapahtumat jäävät entistä tiukempaan väliin saadakseen tarpeeksi isoja nimiä, sanoo Kekäle.

Ruisrockin Nousiaisen mukaan tapahtuman ja paikan pitää olla oikeassa suhteessa toisiinsa. Kantolan kokoiselle alueelle ei ole järkevää viedä 8 000 ihmisen festaria. Ruisrockin tekemät tutkimukset paljastavat myös, ettei festivaaleille tulla maailman ääristä.

– Festivaalit ovat kuitenkin aika paikallisia. 70-80 prosenttia porukasta tulee 50-80 kilometrin säteeltä. Ainutkertaiset konsertit tietysti vetävät, kuten Red Ho Chili Peppers Ratinaan, joka myi loppuun puolessa tunnissa.

Kantolan Kulttuuritehdas?

Local Crewn toimitusjohtaja Ville Ketonen on ollut mukana Kantolan Tapahtumapuiston suunnittelussa turvakonsulttina. Ajatus yrityksen toimitilojen muuttamisesta Katumalta Kantolaan kiehtoo, samoin Tampereen Akun Tehtaan tai Helsingin Kaapelitehtaan konseptin tuominen Hämeenlinnaan.

– Samanhenkisten toimijoiden keskittymä toisi synergiaetuja kaikille, mutta tällä hetkellä ollaan vielä aika alkutekijöissä. Visioita on kaikennäköisiä, sanoo Ketonen. (HäSa)