fbpx
Uutiset

Ensiapu on vain akuutteja sairauksia ja vammoja varten

Sairauslomatodistuksen vuoksi on turha tulla ensiapuun. Flunssapotilaan tulisi pysyä kotona, eikä levittämässä tautiaan ensiavussa tai terveyskeskuksen päivävastaanotolla, on ylilääkäri Veli-Pekka Rautavan ohje.

Keskussairaalan yhteydessä sijaitseva perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteinen ensiapu tiukentaa seulaansa lähiviikkoina. Rautava kouluttaa parhaillaan ensiavun hoitajia tunnistamaan yhä paremmin ne potilaat, jotka ovat akuutin avun tarpeessa. Hän vastaa ensiavun perusterveydenhuollosta.

Vain kiireellistä hoitoa vaativat ja/tai henkeä uhkaavat sairaudet tai vammat hoidetaan ensiavussa.

-Tässä palataan vain alkuperäisiin periaatteisiin, joista on sovittu erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon kesken, ensiavun ylilääkäri Ari Palomäki kertoo.

Kun yhteinen ensiapu aloitti neljä vuotta sitten, periaatteena oli, että asianmukaisesti resursoidut terveyskeskukset huolehtivat kattavasti perusterveydenhuollon toiminnasta.

-Parin vuoden ajan nuo periaatteet toteutuivat, mutta sitten tilanne alkoi karata. Vuonna 2009 perusterveydenhuollon käynnit lisääntyivät selvästi. Tästä käytiin neuvottelua kaupungin edustajien kanssa. Potilasmäärä asettui hetkeksi, mutta riistäytyi sitten uudestaan.


Lomautukset iso virhe

Kun vuonna 2007 elokuussa ensiavussa kävi 1 500 perusterveydenhuollon potilasta, viime elokuussa heitä kävi 2 700. Henkilöstömäärä on pysynyt samana.

-Potilasmäärä oli valmiiksi korkealla tasolla. Kun siihen tulivat päälle kaupungin lomautukset, tilanne meni todella hankalaksi, Veli-Pekka Rautava sanoo.

-Lomautukset olivat iso virhe, peiton jatkamista sen toisesta päästä, Palomäki vertaa.

Vaikka lomautukset päättyivät jo syksyllä, ensiavun potilasmäärä ei ole laskenut siedettävälle tasolle.

-Se ei selity ainoastaan lomautuksilla. Tämä on meille iso huoli. On huonoja esimerkkejä. Esimerkiksi Oulussa työnjako petti, ja ensiapu meni todella tukkoon, Ari Palomäki pohtii.


Henkilöstö uupuu

Veli-Pekka Rautava kertoo, että pääterveysaseman ensiavussa kävi aikoinaan paljon esimerkiksi flunssapotilaita.

-Heitä lääkäri pystyi tutkimaan 6-8 tunnissa. Uuteen ensiapuun heitä ei ensin tullut ja lääkärit pystyivät keskittymään todella akuutteihin sairastapauksiin, jotka vievät enemmän aikaa. Yksi akuutti mielenterveyspotilas voi viedä vaikka tunnin.

Nyt samalla henkilökunnalla, jolla aikaisemmin hoidettiin vaikkapa 70 potilasta, pitäisi välillä selvitä 140:stä.

-Työruuhkassa jokin vakava sairaus voi jäädä huomaamatta. Esimerkiksi sydänoireessa se voi olla kohtalokasta.

Rautavan mukaan kaupungin lomautusten jälkeen henkilöstöltä tuli palautetta, ettei tällainen voi jatkua pitkään.

-Tilanne ei kuitenkaan ole helpottanut.

Tämän vuoksi jokaiseen kotiin lähtee tiedote tulevalla viikolla. Periaatteessa se on sama tietoisku, joka lähetettiin neljä vuotta sitten ennen ensiavun avaamista.

-Se on päivitetty. Neljässä vuodessa asiat unohtuvat ja alueelle muuttaa uusia asukkaita. Siksi päätimme lähettää sen uudestaan. (HäSa)

Menot