Uutiset

Ensiavun lattiaremontti venyy ainakin vuodella

Viime kesänä alkanut Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiavun lattiaremontti on edelleen pahasti kesken. Alkuperäisen suunnitelman mukaan tässä vaiheessa talvea remontin hankalin vaihe olisi pitänyt olla jo ohitse. Nyt se on kuitenkin vielä edessäpäin.

-Projekti on muuttunut prosessiksi, naurahtaa keskussairaalan tekninen johtaja Hannu Jokipii.

Muuta huvittavaa tilanteessa ei sitten olekaan, sillä alle neljä vuotta vanhan rakennuksen lattiasta on tullut varsinainen murheenkryyni. VTT:n tutkimusten mukaan lattiamatto liimattiin alunperin liian kostean betonin päälle, minkä johdosta tiloihin vapautui maton pehmitteen ja liiman hajoamistuotteita. Paikoitellen matto on kupruillut ja muutama työntekijä on oirehtinut.

Urakoitsija Lujatalo Oy korjasi lattiaa noin 400 neliön alueelta kertaalleen, mutta nyt tekeillä olevan remontin kaltaiseen ei sen mukaan ole ollut aihetta. Tämän vuoksi keskussairaala on teettänyt kesällä alkaneen lattiaremontin ulkopuolisella urakoitsijalla.

Syynä etukäteen laaditun aikataulun viivästymiseen on kostean lattialaatan ennakoitua hitaampi kuivuminen.

-Olemme halunneet varmistua, että lattia kuivuu nyt kunnolla. Paksu laatta kuivaa todella hitaasti, Jokipii selventää.

Lattiaremontti on suunniteltu tehtäväksi kolmessa osassa. Ensimmäisessä eli A-vaiheessa työn alla ovat olleet mm. toinen ensihoitohuoneista ja kaksi infektiopotilaiden eristyshuonetta.

-A-vaiheen lattiat on jyrsitty ja kuivatettu sekä tasoitteet laitettu. Sen jälkeen lattiasta on otettu vielä uudet näytteet. Jos ne ovat kunnossa, uusi matto voidaan asentaa ja ottaa tilat käyttöön, Jokipii selventää.

Lattian asennukseen ja tilojen kalustamiseen kuluu arviolta noin viisi viikkoa.


Vuodepaikkoja odotustilan perälle

Seuraavana on vuorossa remontin hankalin B-vaihe, jolloin pussiin joutuu ensiavun ytimen muodostava 20 vuodepaikan seurantatila.

Remontoitavan alueen väistötila rakennetaan ensiapuun omin jaloin tulevien asiakkaiden käytävämäisen odotustilan toiseen päähän. Käytävän jakava seinä on jo paikoillaan.

B-vaihe aiheuttaa myös pienen lisämutkan reitille, jota myöten ambulanssilla ensiapuun tulevat potilaat tuodaan sisään.

Tämän jälkeen on vielä vuorossa remontin C-vaihe, jossa remonttityömaa siirtyy tarkkailuosastolle.

Remontin etenemistä mutkistaa myös se, että sairaalassa tehdään samaan aikaan vanhan esiapupoliklinikan tilojen peruskorjausta. Tässä yhteydessä myös tehostetun hoidon yksikkö joutuu hetkeksi evakkoon.

-Näitä remontteja ei voida tehdä yhtä aikaa, joten B-vaihe voisi alkaa aikaisintaan huhtikuun lopussa. Nyt on kuitenkin alustavasti keskusteltu siitä, olisiko järkevää siirtää aloitus vielä kesälomakauden yli, Hannu Jokipii kertoo.


Uusia näytteitä tutkittavaksi

Siirtoajatus nousi esiin henkilöstölle järjestetyttä tiedotustilaisuudessa, jossa myös kerrottiin remontin vaiheista ja jo saatujen näytteiden tuloksista. Remontin kohteena olevan alueen uusista näytteistä vasta osa on analysoitu, mutta niiden tulokset näyttävät hyviltä.

-Henkilöstö on luonnollisesti huolissaan terveydestään. Kolme aika varmaa altistusta on todettu ja nämä henkilöt on sijoitettu työskentelemään muihin tiloihin, taustoittaa perusterveydenhuollon ylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

Näillä näkymin lattiaremontin viimeinenkin vaihe olisi ohi syksyllä 2012. Remontti ei kuitenkaan välttämättä lopu silloinkaan, sillä uusiakin ongelmia on havaittu.

VTT ottaa näytteitä myös uudisosan toimistohuoneista, joissa pari työntekijää on oirehtinut.

Lisäksi harkittavaksi tulee jo kertaalleen korjatun yhdyskäytävän auki repiminen. Uudisosan ja vanhan sairaalarakennuksen yhdistävän käytävän lattiamatto nimittäin kupruilee jälleen jonkin verran. (HäSa)