Uutiset

Ensiavun ruuhkautuminen on tuttua Japanista Suomeen

-Japanissa ihmiset kutsuvat ambulanssin herkästi. Tämän jälkeen he ilmoittavat sairaalan, jonne haluavat kuljetuksen. Sairaalalla ei ole lupaa lähettää ihmistä pois, kertoo japanilainen kirurgi Yuji Kaneoka.

Lopputuloksena ensiapu ruuhkautuu.

Ensiavun ruuhkautuminen on tuttu ongelma maasta riippumatta.

-Ensiapuun saapuvat ihmiset, jotka kuuluisivat terveyskeskukseen, voivat vaarantaa muiden potilaiden terveyden, toteaa ylilääkäri Ari Palomäki japanilaisten kollegoiden nyökytellessä.

Japanin kunnallisen sairaalaliiton työryhmä tutustui maanantaina suomalaiseen sairaalatoimintaan Hämeenlinnassa. Matka jatkuu jo tiistaina Tukholmaan, mutta sitä ennen otettiin selvää paikallisesta ensiapupäivystyksestä.


Yhteistyö poliitikkojen ei onnistu Japanissa

Hämeenlinnassa perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteisessä ensiavussa ei-kiireellisiä potilaita on onnistuttu ohjaamaan muualle. Toimiva hoidontarpeen arviointi ja asukkaiden tiedottaminen ovat tepsineet.

Tämä on vaatinut yhteistyötä sairaalan ulkopuolisten tahojen kanssa.

-Japanissa poliittiset päättäjät ovat heikkoja, ja heiltä on vaikeaa saada tukea. Poliitikot vaihtavat mielipiteitään, eikä yhteistyö siksi onnistu, Kaneoka harmittelee.

Asukkaiden tiedottaminen esimerkiksi kotiin lähetettävin lehtisin ei Kaneokan mukaan onnistuisi, koska poliittinen ilmapiiri estäisi moisen.

-Meillä yhteistyö eri tahojen kesken on vielä olematonta.


Valmiita malleja mahdotonta kopioida

Japanilaisen sairaalaliiton jäseniä on vieraillut ennenkin Hämeenlinnassa. Päämääränä ei ole hakea suoria malleja Japaniin kopioitavaksi, ylilääkäri Palomäki muistuttaa.

Tarkoitus on pikemminkin vaihtaa ajatuksia, sillä mikään järjestelmä ei sellaisenaan sovi toiseen maahan.

-Voimme oppia toisiltamme aina jotakin uutta ja saada uusia ideoita.

Mitä suomalaiset sairaalat sitten voivat oppia Japanista?

-Yksi varma vastaus on ainakin kova työ, Palomäki toteaa.

Palomäen esittelemän tutkimuksen mukaan nuoret suomalaiset lääkärit arvostavat elämässään eniten perhettä.

-Japanilaisille lääkäreille työ on tärkeintä, Kaneoka vastaa. (HäSa)

Mainos